Русия твърди, че западните съюзници на Украйна са подпомогнали атаката върху щаба на Черноморския флот

...
Русия обвини западните съюзници на Украйна, че са помогнали за
Коментари Харесай

Русия обвини западните съюзници на Украйна, че са помогнали за планирането и изпълнението на ракетна атака срещу щаба на руския Черноморски флот в анексирания Кримски полуостров миналата седмица.

Говорителят на външното министерство на Москва Мария Захарова каза в сряда, че западни разузнавателни данни, сателити на страни от НАТО и шпионски самолети са били използвани в атаката, извършена от Украйна срещу щаба на флота.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Защо Крим е толкова важен както за Русия, така и за Украйна?Украинска ракета удря щаба на руския флот в Крим, един липсваУкрайна нанася удар дълбоко в Крим, прорязва Суровикин LineРусия казва, че 19 украински дрона са свалени над Крим, Черно море и региониend of list

"Няма съмнение, че атаката е била планирана предварително с помощта на западни разузнавателни средства, сателитни средства на НАТО и разузнавателни самолети и е била осъществена по съвет на [Съединените щати] и британските служби за сигурност и в тясна координация с тях", Захарова каза на брифинг.

„Очевидната цел на подобни терористични актове е да отклонят вниманието от неуспешните опити за контранастъпление на украинските въоръжени сили и да изплашат хората, да всеят паника в нашето общество“, каза тя.

Москва многократно е твърдяла, че САЩ и техните съюзници от НАТО са се включили във войната в Украйна, като са доставяли оръжие на Киев и са предоставяли на украинските сили разузнавателна информация и са помагали за планирането на атаки срещу руски съоръжения.

По непотвърдени новини се казва, че ракетите Storm Shadow, предоставени на Украйна от Обединеното кралство и Франция, са били използвани при ракетната атака срещу щаба на флота в Севастопол в петък.


Критиките на Захарова към Запада последваха коментари, направени във вторник от Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, който каза пристигането тази седмица на произведените в САЩ бойни танкове Abrams в Украйна и обещанието на Вашингтон да достави на Киев неуточнен брой ракети ATACMS с голям обсег, ще тласне НАТО по-близо до пряк конфликт с Русия.

Ракетната атака срещу щаба на Черноморския флот в Севастопол в петък беше само последната срещу цели в Кримския полуостров, който Русия незаконно анексира от Украйна през 2014 г.

Крим служи като ключов център за подкрепа на нахлуването в Украйна и все по-често попада под обстрел от украинските сили, които обещаха полуостровът да бъде върнат под контрола на Киев.

Украйна каза, че ракетният удар е пробил голяма дупка в главната сграда на щаба на флота и че 34 офицери са били убити, включително командирът на флота адмирал Виктор Соколов, и повече от 100 руски служители са ранени.

Въпреки това Соколов беше видян да участва в среща на служители на руската отбрана във вторник, излъчена от руски медии.


В сряда руските държавни телевизионни станции също показаха Соколов да говори с журналисти в Севастопол, след като връчи награди на футболен отбор на Черноморския флот.

Вашингтонският мозъчен тръст, Институтът за изследване на войната (ISW), заяви в сряда, че докато руските медии се стараят да „публикуват неубедителни „доказателства“, че командирът на Черноморския флот е все още жив, институтът ще запази преценката си, докато не стане известно повече.

„ISW не е подготвен в момента да направи оценка относно автентичността на кадрите или датата на заснемането им“, каза мозъчният тръст.

„Кремъл и руското министерство на отбраната запазиха известно мълчание по въпроса и не потвърдиха директно, че Соколов е жив“, се добавя в него.

Силите за специални операции на Украйна публикуваха изявление във вторник, в което се казва, че техните източници са твърдяли, че Соколов е сред загиналите от ракетния удар и че се опитват да проверят тези съобщения, след като видеото на Соколов се появи.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР