Русия няма да участва на зимните олимпийски игри в Пьончан

...
Русия няма да участва на зимните олимпийски игри в Пьончан
Коментари Харесай

Русия няма да участва на зимните олимпийски игри в Пьончан догодина

Русия няма да взе участие на зимните олимпийски игри в Пьончан следващата година. Това реши на свое съвещание Изпълнителния комитет на МОК в Лозана. Причината - редовно нарушение на антидопинговите правила, заяви БТВ.
На форума ще бъдат позволени единствено съветски състезатели, които не са уличавани в приложимост на неразрешени стимуланти. Те ще вземат участие под безпристрастен байрак, а първенците няма да чуят химна на родината си.

Освен това от олимпийското придвижване вечно са отстранени спортният министър на Русия Виталий Мутко и президентът на локалния олимпийски комитет Александър Жуков. Русия ще би трябвало да заплати и санкция в размер на 15 милиона $. Сумата ще покрие разноските по следствието, което откри подкрепяна от управляващите в страната огромна допинг стратегия по време на предходните зимни игри в Сочи през 2014 година " Това би трябвало да постави завършек на този противен епизод и да служи като катализатор за по-ефективна антидопингова система ", съобщи президентът на МОК Томас Бах.

Така игрите в Пьончан, които започват на 9 февруари, ще преминат без една от водещите сили в белите спортове. Разследването започва след разкрития на доктор Григорий Родченков, който бе шеф на съветската антидопингова организация по време на игрите в Сочи. Той разгласи, че управляващите са развили систематична стратегия за приложимост на допинг и че самият той е създал вещества, които са подобрили представянето на спортистите. Освен това е подменял проби от урина, с цел да бъдат избегнати наказания.

Световната антизопингова организация (WADA) прибегна към услугите на канадския професор по право доктор Ричард Макларън, който приготви обвиняванията. В отчета " Макларън " се акцентира заключението, че сред 2012 и 2015 година от програмата за допинг са се възползвали над 1000 състезатели от 30 типа спорт.

WADA изисква базата данни на съветската допинг лаборатория, които потвърдиха заключенията на Макларън. Повторното тестване на пробите на локални спортисти докара до голям брой позитивни резултати и до лишаване на медали със задна дата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР