Русия няма да приеме таван на цената на своя петрол

...
Русия няма да приеме таван на цената на своя петрол
Коментари Харесай

Москва за тавана на цените: Европа ще живее без руски петрол

Русия " няма да одобри " таван на цената на своя нефт и обмисля по какъв начин да отговори на мярката. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от " Ройтерс " и ТАСС.

Изказването му е във връзка решението на Европейски Съюз, страните от Г-7 и Австралия да наложат таван на цените за съветския недопечен петрол от 60 $ за барел.

Песков означи, че Москва се е подготвила за оповестяването на тавана на цените.

Ние няма да приемем това ограничаване, отсече той и добави, че Русия ще направи бърз разбор на съглашението и по-късно ще предприеме ответни ограничения.

Русия неведнъж е заявявала, че няма да доставя нефт на страни, които ползват ограничението - позиция, доказана още веднъж от непрекъснатия представител на Руската федерация в интернационалните организации във Виена Михаил Улянов.

" От тази година Европа ще живее без съветски нефт ", посочи той.

Таванът на цените, въведен от Г-7, ще разреши на страните отвън Европейски Съюз да продължат да внасят съветски недопечен нефт по море, само че ще забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с съветски недопечен нефт по целия свят, в случай че той не се продава за по-малко от 60 $ за барел. Това може да усложни доставката на съветско синьо гориво на цена над горната граница даже до страни, които не са част от съглашението.

Руският недопечен нефт " Уралс " се търгуваше за към 67 $ за барел в петък.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи, че ограничаването ще облагодетелства изключително страните с ниски и междинни приходи, които главно понесоха тежестта на високите цени на силата и храните.

" Тъй като стопанската система на Русия към този момент се свива и бюджетът й изтънява, таванът на цените неотложно ще понижи най-важния източник на доходи за президента Владимир Путин ", уточни тя.

От съветското посолство в Съединените щати разкритикуваха " рисковия " ход на Запада и подчертаха, че Москва ще продължи да намира купувачи за петрола си.

" Стъпки като тези неизбежно ще доведат до увеличение на несигурността и налагане на по-високи разноски за потребителите на първични материали ", предизвестиха от посолството и показаха убеденост, че руският нефт ще продължи да бъде издирван.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР