Русия няма да изнася храни в ущърб на собствения си

...
Русия няма да изнася храни в ущърб на собствения си
Коментари Харесай

Западът трябва да обвини собствения си "космически кретенизъм" за задаващата се криза: Медведев

Русия няма да изнася храни в ущърб на личния си пазар, съобщи заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и някогашен президент Дмитрий Медведев, като добави, че Западът би трябвало да упрекна личния си " галактически кретенизъм " за задаващата се рецесия.

В дълъг пост в Telegram Медведев разяснява неотдавнашните изказвания на западните водачи по отношение на продоволствената сигурност. Тъй като Русия и Украйна са съществени снабдители на пшеница, на които се падат към 30% от международния експорт, цените доста набъбнаха след началото на съветската военна атака в прилежащата страна и последвалите наказания, наложени на Москва от Съединени американски щати, Европейски Съюз, Обединеното кралство и някои други западни страни.

 

В сряда генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че торовете и питателните артикули от Русия би трябвало да бъдат налични на международните пазари без спънки.

 

Медведев се съгласи, че без доставки на пшеница и други хранителни артикули от Русия на страните вносителки " ще им бъде доста мъчно ", изключително, както означи той, тъй като без съветски торове " на полетата им ще порастват единствено сочни бурени ".

 

 

  " Ами... това е тъжно. Те сами са си отговорни за това ", написа той.

Според Медведев Западът в този момент " отстъпва ", тъй като " всички тези пъклен наказания са безполезни, когато става дума за жизненоважни неща ", като да вземем за пример храна или сила.

Санкциите пречат на желанието на всички да живеят обикновено и в благополучие - твърди някогашният съветски президент. Разширяването на НАТО и " бъркотията с изчисленията на задълженията, заплащанията и други неща " са влошили обстановката, сподели той.

" И това, което най-вече пречи, е личният галактически кретенизъм на Запада ", твърди той.

 

Според Медведев Русия е подготвена да извърши всички свои отговорности, само че има право да чака известна помощ от комерсиалните си сътрудници. В противоположен случай, акцентира той, в това няма логичност: " От една страна, ни се постановат безумни наказания, а от друга, [Западът] изисква доставки на храни. "

 

" Това няма да се случи, ние не сме идиоти ", сподели той и добави, че няма да има експортни доставки в ущърб на съветския пазар.

 

" Храната за жителите на Русия е свещено дело ", сподели той.

По-рано в четвъртък съветникът на съветския президент Максим Орешкин предвижда световен апетит, който съгласно него ще стартира " до края на есента или до края на годината ".

От началото на съветската военна атака в Украйна в края на февруари Москва, Киев и разнообразни западни играчи се упрекват взаимно в надвисналата продоволствена рецесия.

 

 По време на срещата на върха на Г-7 през март френският президент Еманюел Макрон показа световна " самодейност за продоволствена сигурност ".

 

Той включва незабавен проект за освобождение на ресурси при положение на рецесия, многостранен ангажимент да не се постановат ограничавания върху износа на селскостопански първични материали, краткотрайно увеличение на праговете за произвеждане, поддръжка за устойчивото произвеждане на храни в най-уязвимите страни и основаване на механизъм, който да им разреши да се доставят със селскостопански артикули " в задоволително количество и на рационални цени ", в случай че възникне нужда.

 

 Снимка: Ройтерс

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР