Русия няколко пъти обвини Украйна за най-тежкото терористично нападение в

...
Русия няколко пъти обвини Украйна за най-тежкото терористично нападение в
Коментари Харесай

Лъжа или истина: Би Би Си проверява фактите около атентата в Москва

Русия няколко пъти упрекна Украйна за най-тежкото терористично нахлуване в столицата от две десетилетия насам в концертната зала „ Крокус “, макар че групировката „ Ислямска страна “ (ИД) пое отговорност, а Украйна отхвърли да е забъркана.

Позовавайки се на публични изказвания от съветска страна, медийни известия и изявления в обществените мрежи, Би Би Си направи своя инспекция по случая, с цел да открие кои изказвания са истина и кои са подправени.

Първите обвинявания

Почти незабавно след нападението по време на рок концерта в покрайнините на Москва започнаха първите обвинявания от съветска страна.

Маскирани са стреляли с картечници

В първия час след атентата проруският анализатор Сергей Марков съобщи, че нападателите наподобяват на „ ислямски радикали “, само че по-късно добави, че нападението „ евентуално е проведено от Киев “. Това изказване беше без съществуването на доказателства към този миг.

Снимка: Getty Images

Около 40 минути по-късно националният таблоид „ Московский комсомолец “ цитира военния специалист Роман Шкурлатов, съгласно който нападението може да е било проведено с поддръжката на Службата за сигурност и военното разузнаване на Украйна.

Стрелбата в „ Крокус сити хол “ е най-смъртоносното нахлуване в Москва за последните 20 години

По-късно някогашният президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев даде обещание възмездие, в случай че Украйна се окаже забъркана в нападението. Той разгласи и потребността от ответен отговор от съветска страна, в това число „ изтезания на терористи “.

Изкуствено вдишване на отговорност

Няколко часа по-късно един от най-големите съветски телевизионни канали излъчи фрагменти от видео, в което почитан украински чиновник удостоверява присъединяване на страната си в атентата.

Във видеоклипа, който беше необятно публикуван и онлайн, основният чиновник по сигурността на Украйна Олексий Данилов споделя: „ Днес в Москва е радостно. Мисля, че е доста занимателно. Иска ми се да имам вяра, че ще им организираме такива занимания по-често. “

Снимка: Getty Images

Проверка на Би Би Си обаче е открила, че видеото е общ брой от две изявленията, оповестени през последната седмица. Според специалистите гласът на Данилов евентуално е генериран благодарение на технология за изкуствен интелект.

Двете видеа са оповестени в YouTube. Първото е изявление с Данилов от 19 март. Другото е оповестено три дни по-рано и в него взе участие началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов.

„ Прозорец “ за тичане през границата

Терористите се пробвали да избягат и са се придвижвали към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна е бил квалифициран „ прозорец “ за прекосяването им през държавната граница. Това изказване пристигна от съветския президент Владимир Путин.

Русия обаче не даде доказателства за съществуването на „ прозорец “, през който нападателите да бъдат пропуснати.

Би Би Си ревизират няколко видеа и фотоси, на които се вижда по какъв начин те са арестувани. Така откриват, че макар изказванията на Путин, арестите са осъществени на огромно разстояние от украинската граница.

За инспекцията специалистите съпоставят детайлно фоновете от фрагментите и откриват, че двама от задържаните обвинени са снимани на към 90 благи (145 км) от границата с Украйна.

Отговорност пое групировката " Ислямска страна " (ИД) посредством своята осведомителна организация Amaq.

Визуалните доказателства, публикувани от ИД, включват фотография на четирима нападатели със замъглени лица и видео, снимано от гледната точка на един от нападателите.

Много от детайлите - като характерностите на концертната зала и оръжията, употребявани от нападателите, съответстват с видеоклиповете, които се появиха в интернет по време на нападението.

Въпреки доказателствата обаче Русия продължава да упреква Украйна за офанзивата.

Маргарита Симонян, основен редактор на съветската телевизионна мрежа RT, съобщи в платформата „ X “, че нападателите не са от ИД, тъй като не са носели самоубийствени жилетки и „ не са имали желание да умират “.

Въпреки че ИД неведнъж да е предупреждавала нападателите да не се оставят да бъдат хванати живи, е имало случи на бягство и преди.

Така да вземем за пример в края на 2022 година един от нападателите, взели участие в офанзива против хотел в Кабул, съумява да избяга и по-късно прави гибелен атентат, съгласно медиите на ИД.

Какво знаем за обвинените?

Двама от обвинените за смъртоносната офанзива са били арестувани в Брянска област след гонка с автомобил. Това написа съветският народен представител Александър Хинщайн в своя профил в Телеграм.

Един мъж е бил задържан покрай автомобила, а другите трима са избягали в близката гора и са били арестувани след претършуване.

Снимка: Reuters

Според Хинщайн, при огледа на автомобила с марка „ Рено “ са били открити револвер „ Макаров “, пълнител за автомат „ Калашников “ и паспорти на таджикски жители.

В неделя бяха оповестени фрагменти, на които се вижда по какъв начин мъжете са конвоирани в московски съд.

Руските управляващи показаха и имената им. Обвинените са Далериджон Мирзоев, Саидакрами Рачабализода, Шамсадин Фаридуни и Мухаммадсобир Файзов. И четиримата са от Таджикистан.

На фотографията, оповестена от ИД, се вижда, че трима от обвинените са облечени в светлокафява тениска, светлозелена тениска и сиво поло.

Тези тениски наподобява съответстват с тениските, носени от трима от обвинените по време на ареста им.

Две емблеми на светлокафявата тениска, носена от мъжа на име Рачабализода, се виждат и във видеоклипа, оповестен от ИД. Той се разпознава със същото име и по време на последвалия разпит.

Снимка: Reuters

Стрелците към момента се търсят

Заподозреният Мирзоев, чиято тениска не се вижда на снимкатa, е арестуван, облечен в зелена риза с дълъг ръкав, сини дънки и черен колан. Тези три детайла от облеклото са носени от стрелеца във видеоклипа на ИД.

Достоверни ли са изказванията на Ислямска страна?

Според инспекцията на Би Би Си публикувания видеоклип с фрагменти от убийствата и употребяваните лозунги от тяхна страна, присъщи за нападатели от ИД, подхождат на метода на деяние на групировката.

Снимка на един от нападателите в залата „ Крокус “ повече от две седмици преди нападението е оповестена от съветски медии - което допуска, че то е било авансово планувано.

Според Би Би Си, поемането на отговорност, до момента в който причинителите към момента са на независимост, е извънредно и демонстрира предпочитание от страна на ИД да удостовери своята роля в нападението.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР