Русия нищо не спира. ЕС спря да купува от Русия.

...
Русия нищо не спира. ЕС спря да купува от Русия.
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Няма да има енергийна криза, Европа си напълни газохранилищата

Русия нищо не стопира. Европейски Съюз спря да купува от Русия. От над 45% взаимозависимост от съветския газ Европа падна до 7%. Затова Путин стартира да приказва за измислени хъбове в Турция, която и без Русия е главен разпределителен център, получавайки газ и от Азербайджан, и от Иран и притежавайки регазификационни терминали за над 25 милиарда Подозирам, че до края на годината газовите доставки на Русия в Европа ще паднат до 0%.

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ енергийният специалист Красимир Манов. По неговите думи не ни чака тежка зима в енергийната сфера.

„ Няма да бъде тежка зимата. Това, което споделя енергийният министър е, че има газ единствено за ноември месец, за декември занапред би трябвало да се организира търг. Причината да не са застрашени доставките на газ е това, че Европейски Съюз си научи урока и там се взеха верните и съответни ограничения и решения “, уточни специалистът и акцентира, че служебно държавно управление нямат никакви заслуги за понижението на цените на природния газ у нас.

Той означи, че цените на природния газ в Европа са спаднали със 70% от 26 август насам , когато е бил пикът – от 350 лева./MWh до 280 лева./MWh.
„ Газпром “ би трябвало да се не помни като снабдител. Оттам нищо няма да получим, до момента в който трае войната. Служебното държавно управление се беше вторачило в „ Газпром “, до момента в който най-после сами видяха, че оттова нищо няма да излезе.
Енергийният специалист предвижда допустимо леко покачване на цените на енергийните източници в края на годината.

„ По принцип би трябвало да има някакво покачване леко, тъй като този природен газ, който е нагнетен в хранилището, е купуван на висока цена. Но не мисля, че ще е някакво фрапантно покачване. Всичко зависи от пазара. Рискът е най-голямата съставния елемент в образуването на цената на една стока, а когато има война, рискът е най-голям “, разяснява Манов.
Европа толкоз добре се приготви за зимата – изпълни си хранилищата, нови газопроводи се отвориха, в това число от Франция за Германия се пусна един остарял газопровод, който може да работи и да доставя големи количества. Нови залежи се намират, нови контракти се отварят.
По отношение на шистовия газ , Манов уточни, че България има големи ресурси, само че с мораториума, който беше натрапен пред години, са блокирани всевъзможни изследвания.

Енергийният специалист разяснява, че решението на ОПЕК+ за понижаване на добива на нефт е опит на Путин да задържи цените на петрола високи, откакто това не се е получило с природния газ.

„ Тъй като видя, че с природния газ шантажът му завърши, в този момент се пробва да задържи цените на петрола към 80-90 $ за барел, оказвайки някакъв напън на саудитите. Намалението ще бъде действително с към 1 млн. барела дневно. Финансовите запаси на Русия са на нула, а война без пари не се води “, акцентира той.

Манов заяви още, че е получавал „ оферти “ от „ могъща и огромна компания от Русия “ да спре да приказва за зависимостите на България в енергийната сфера.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР