Русия никога не е била толкова мразена както сега, а

...
Русия никога не е била толкова мразена както сега, а
Коментари Харесай

Световно проучване : Русия и Путин са най-мразените

Русия в никакъв случай не е била толкоз ненавиждана както в този момент, а президентът Владимир Путин е най-презреният политически водач в света, демонстрира последно изследване на Изследователския център „ Пю “ (Pew Research Center), основан във Вашингтон. Средно 82% от възрастните в 24 изследвани страни имат неподходящо мнение за Русия, а сходен дял нямат доверие в Путин, че постъпва вярно във връзка с международните каузи. Най-негативно е отношението в Полша, Швеция, Испания, Япония, Южна Корея, Австралия, Нидерландия, Германия, Франция, Обединеното кралство и Съединените щати, където над 90% показват остра рецензия към държанието на Русия и нейния президент.

Анализът на изследователския център „ Пю “ е отдаден на публичното мнение за Русия и НАТО в страни от Северна Америка, Европа, Близкия изток, Азиатско-тихоокеанския район, Африка на юг от Сахара и Латинска Америка. В отчета се изследват и възгледите на украинския президент Володимир Зеленски. Проучването е направено през интервала 20 февруари – 22 май 2023 година измежду 30 861 души. В него не попада България, а от Източна Европа са определени Полша и Унгария.

Няма изненада, че оценките за Русия и нейния водач внезапно са спаднали след нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 година, а в няколко страни от тазгодишното изследване те са на рекордно ниски равнища. За разлика от Путин, украинският президент Володимир Зеленски е възприеман по-положително. Докато едвам 11% от респондентите показват доверие в съветския водач, 51 % споделят това за Зеленски. Мненията за Зеленски обаче варират според от страната и по-малко от половината имат доверие в неговото управление в 10 страни, в това число в членовете на НАТО Унгария, Гърция и Италия.

НАТО, която дава оръжия и образование на Украйна след нахлуването през февруари 2022 година, се възприема позитивно от 11 страни членки, включени в изследването. През последните години НАТО непрекъснато се възприема по-благоприятно, а мненията в Гърция и Полша са станали малко по-позитивни от 2022 година насам. Негативното мнение за НАТО обаче се е прокраднало нагоре в Унгария и Съединени американски щати. Въпреки че към шестима от 10 американци не престават да показват удобно мнение за НАТО, по този въпрос има огромна партийна разлика: 76% от демократите виждат алианса позитивно спрямо 49% от републиканците.

В 11 изследвани европейски страни, както и в Индия, където достъпът до съветския нефт е значим въпрос, хората са питани дали за двустранните връзки е по-важно да бъдат строги с Русия поради Украйна, или да запазят достъпа си до съветските петролни и газови ресурси. В тези страни приблизително 66 % от интервюираните споделят, че е по-важно да се прояви неотстъпчивост към Русия, а 29 % – че е по-важно да се резервира достъпът до съветските енергийни запаси. Хората в Унгария, Индия и Гърция са най-склонни да желаят да запазят достъпа до съветските петролни и газови запаси, до момента в който шведите и поляците са най-склонни да желаят да бъдат твърди към Русия.

В някои връзки обществеността в Гърция, Унгария и Индия е снизходителна към Русия и Путин. Гърците и унгарците се открояват от европейските си сътрудници като по-благосклонни към Русия, уверени в Путин и отрицателно настроени към Зеленски. По-специално Унгария е подложена на рецензии поради забавянето на глобите против Русия, до момента в който публичните настройки в Гърция са по-скоро в интерес на запазването на неутралитет в спора. Индия (която се въздържа от наказание на съветската инвазия) е единствената страна, в която болшинството показва позитивно мнение за Русия и доверие в Путин, написа „ Сега “.

Оценки за Русия и Путин в страните със междинни приходи

Проучването включва осем страни със междинни приходи, които Изследователският център „ Пю “ не е проучвал от 2019 година заради пандемията от ковид-19 и последвалите компликации при провеждането на изявленията лице в лице в целия свят. Мненията за Русия и Путин като цяло са негативни в тези страни, макар че Индия и Индонезия са изключения. Негативните настроения към Русия и Путин са се нараснали с двуцифрени цифри в съвсем всички страни със междинни приходи от 2019 година насам. Например в Аржентина в този момент 74% показват отрицателно мнение за Путин спрямо 51% преди четири години.

Доверие към Зеленски

Средно 51% в 24-те изследвани страни показват доверие в управлението на Зеленски, до момента в който 39% са на противоположното мнение. Доверието в Зеленски варира от 86% в Швеция до едвам 11% в Унгария. Освен в Унгария, половината или повече от запитаните нямат доверие на украинския водач в Гърция, Мексико, Италия, Израел, Бразилия и Аржентина. Възрастта е обвързвана с тези отзиви: По-младите (на възраст от 18 до 39 години) са по-склонни да показват съмнение към Зеленски, в сравнение с възрастните над 40 години.

Мнения за НАТО

Положителното мнение за НАТО в 11-те интервюирани страни членки варира от 93% в Полша до 40% в Гърция. А в Швеция, която сега води договаряния за присъединение към НАТО, 78% имат позитивно мнение за алианса. Сред тези страни позитивното отношение към НАТО е значително устойчиво в исторически проект и изключително високо след съветската инвазия. Гърците, които са склонни да имат по-негативни възгледи за НАТО спрямо други страни, взели участие в изследването през последните години, от 2022 година насам са станали по-благосклонни, както и поляците. Положителните настройки обаче са намалели в Съединени американски щати и Унгария.

Тези, които се слагат в идеологическата десница в няколко европейски страни, е по-вероятно да изразят позитивно мнение за алианса, в сравнение с тези, които са вляво. В Съединени американски щати и Канада обаче този модел е противоположен: тези, които са вляво, са по-склонни да заявят, че имат позитивно мнение за НАТО.

Доверие към Байдън, Макрон и Шолц

Като цяло доверието в Зеленски значително съответствува с мнението за президента на Съединени американски щати Джо Байдън, френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц. Средно 54% имат доверие на Байдън на международната сцена, 50% имат доверие на Макрон, а 49% споделят същото за Шолц.

Въпреки че Байдън се възприема с доверие в целия свят, поддръжката му е по-слаба измежду някои съдружници от НАТО, като Унгария и Италия. Макар че половината запитани имат доверие на Макрон и Шолц, поддръжката за двамата водачи е намаляла в доста страни от 2022 година насам, изключително измежду съдружниците от НАТО.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР