Русия не успя да накара Съвета за сигурност на ООН

...
Русия не успя да накара Съвета за сигурност на ООН
Коментари Харесай

Не мина искането на Русия в ООН за взривовете по Северен поток

Русия не съумя да накара Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да изиска без значение следствие на детонациите от септември предходната година, които повредиха газопроводите " Северен поток ", свързващи Русия и Германия и довели до изхвърляне на газ в Балтийско море, заяви Ройтерс.

Само Русия, Китай и Бразилия гласоподаваха в поддръжка на направения от Москва текст , а останалите 12 членове на Съвета се въздържаха. За да бъде призната резолюцията бяха нужни най-малко девет гласа " за " и да не бъде наложено несъгласие от страна на Русия, Китай, Франция, Съединени американски щати или Англия.

Русия предложи проекторезолюцията предишния месец, единствено няколко дни преди първата годишнина от нахлуването си в Украйна.

" Без обективно и транспарантно интернационално следствие няма да бъде разкрита истината за случилото се ", съобщи преди гласуването посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя.

Взривовете на тръбопровода станаха в изключителните стопански зони на Швеция и Дания. Миналия месец Швеция, Дания и Германия обявиха, че техните лични обособени следствия от страна на националните органи към момента не престават и Русия е била осведомена. В взаимно писмо до Съвета за сигурност те обявиха, че вредите са породени от " мощни детонации, дължащи се на бойкот ". Съединени американски щати и НАТО също нарекоха случая " бойкот ".

Повечето от членовете на Съвета за сигурност, които се въздържаха от гласоподаване, обявиха, че са го създали, тъй като би трябвало да се даде опция на националните следствия да приключат, преди да се реши дали са нужни дейности от страна на Организация на обединените нации.

Русия се оплака, че не е била осведомена за настоящите национални следствия. Москва твърди, без да дава доказателства, че Западът стои зад детонациите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР