Русия не е провеждала подобни мащабни учения на границата с

...
Русия не е провеждала подобни мащабни учения на границата с
Коментари Харесай

Провежда ли Русия военни учения по границата с Украйна всяка година? |

Русия не е провеждала сходни огромни учения на границата с Украйна преди една и преди две години, както твърди съветският дипломат у нас. Последното планувано обучение “Запад-2021 ” се организира напълно скоро – през септември 2021 г.
“Тези учения са провеждани и преди една година, и преди две години, в тези учения няма безусловно нищо ново ” – това съобщи посланикът на Руската Федерация у нас Елеонора Митрофанова пред на 11 февруари 2021 година Става дума за учения на Западния боен окръг на съветските въоръжени сили, които се организират покрай границата с Украйна. Митрофанова дефинира скупчването на войски в района като “превантивно предизвестие ” в израз на съветските терзания “от експанзия от страна на Украйна и от страна на НАТО ”.

Провеждат ли се учения в този регион и в сходен мащаб всяка година? Ето обстоятелствата.

Военните учения на Руската Федерация

Руската Федерация е разграничена на пет окръга на въоръжените сили на страната (източен, западен, северен, южен и централен). Поради близостта си до страни, които са част от НАТО, Западният и Южният боен окръг са основни за Руската Федерация. Западният боен окръг обгръща западната и централна част на европейската територия на Русия. Той е основан при на съветските въоръжени сили през 2008 година и основан с от 2010 година Щабът на окръга е в Санкт Петербург, а в него вземат участие дейни военни единици. Руската войска рутинни военни учения, които разделя на два типа – годишни стратегически командни-щабни учения и инспекции на бойната подготвеност. Голяма част от тези учения са част от нормалните тренировки на съветските въоръжени сили. В тях постоянно се и така наречен “активна фаза ”, която продължава една седмица и симулира дейни военни дейности.

Разминаване в оценките на числеността

През 1990 година в границите на ОССЕ е подписано интернационално съглашение, известно като, което съдържа политически обвързващи ограничения за подсилване на доверието и сигурността. Част от ограниченията плануват оповестяване на учения с бройка над избрана граница и допускането на задгранични наблюдаващи. планува, че страните ще се осведомят взаимно за избрани военни действия, в които вземат участие повече от 9 хиляди военнослужещи или повече от 250 танка, или повече от 500 бойни бронирани машини, или повече от 250 артилерийски системи.

През годините Русия постоянно афишира бройка под тази граница. Тази тактичност обаче се ползва от Москва единствено за военните окръзи на запад от Урал, където работят договореностите. Когато става дума за Източния боен окръг, Русия дава точни или даже повишени цифри, дългогодишният помощник на Международния секретариат на НАТО Дейв Джонсън.

В Западния боен окръг се организират учения на всеки четири години – и 2021 година Първото военно обучение от 2009 година се взаимно с Беларус директно след края на 5-дневната война с Грузия., три месеца преди началото на военните дейности НАТО, че Грузия може да стане член на алианса. Според NATO Review в това обучение взимат присъединяване 13 000 бойци. През 2017 година е извършено обучение под названието ЗАПАД-2017, още веднъж взаимно сред съветските и белоруските въоръжени сили. Тогава от Москва, че в учението ще вземат участие 12 700 бойци. Полша, че в учението са взели участие към 100 000 военни, а Литва и Украйна броя като още по-висока – оценката на двете страни е надлежно за 140 000 и 240 000 военнослужещи.

Учението ЗАПАД-2021

През май 2021 година, че стартира укрепване на Западния боен окръг с нови войскови подразделения, в отговор на възходящата интензивност на НАТО и Съединени американски щати покрай съветските граници. През септември 2021 година се организира учението, още веднъж взаимно сред Руската Федерация и Беларус. През 2021 година доста повече войски са ситуирани на територията на Беларус () и това се случва, много преди плануванаъа за септември месец “активна фаза ”. Според учението надминава по мащаба си най-голямото провеждано в миналото руско военно обучение “Запад ” от 1981 година, което включва 150 000 военни от Варшавския контракт, военният съюз на социалистическите страни.

Въпреки че бройка от 200 000 участващи военни в “ЗАПАД-2021 ”, Москва прецизира, че единствено 12 800 ще бъдат задействани на територията на Беларус, включително 2 500 съветски военослужещи. Максималният брой военни под един действен байрак, попадащи под действието на Виенския документ от 2011 година, няма да надвиши 6 400 души, оповестява съветското военно министерство. Учението се организира по, в който Руската Федерация и Беларус би трябвало да се отбраняват от военна коалиция от непознати сили, представляващи опасност.

“Съюзна решимост-2022 ”

Ученията, които Руската Федерация сега организира на територията на Беларус, са под наслов. Целта им е “да се отработят дилемите за секване и отбиване на външна експанзия при осъществяване на отбранителна интервенция, противопоставяне на тероризма и отбрана на ползите на съюзната страна ”. Русия и Беларус организират десетки взаимни учения, само че актуалните са разнообразни от всички останали – първо, тъй като не са планувани и второ, тъй като за първи път в Беларус са трансферирани бойци и снаряжение от Далечния изток, написа беларуският публицист Игор Иляш в коментар за уеб страницата. Според него учението явно е проведено в отговор на ескалацията на напрежението в Украйна. Че ученията са непланирани и изцяло непрозрачни твърди и беларуският публицист и политолог. Макар че се предвиждаше учението да завърши на 20 февруари, беларуското военно министерство, че това няма да се случи поради “нарастващата военна интензивност на външните граници на съюзваната страна и изострянето на обстановката в Донбас ”. Решението са взели президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко.

В момента Русия е разположила по границата си с Украйна сред 100 и 130 хиляди военни, а още 30 000 – в Беларус в границите на взаимното обучение. Посланикът на Съединени американски щати в ОССЕ Майкъл Карпентер, че Русия досега е струпала сред 169 000 и 190 000 души във и към Украйна – за съпоставяне, в края на януари военното наличие се е оценявало на 100 000 души. Той дефинира това като “най-значителната военна готовност в Европа след Втората международна война ”.

ПРОВЕРЕНО:

Твърдението на съветския дипломат Елеонора Митрофанова, че ученията, които Русия организира на границата с Украйна, се случват всяка година и в тях няма нищо ново, е подвеждащо. Макар че организира учения всяка година, ученията на Западния боен окръг, за който приказва дипломат Митрофанова, се провеждат на всеки четири години. Последното планувано сходно обучение се организира през септември на 2021 година и по данни на НАТО е с невиждано огромен брой участници. През май 2021 година Русия разгласи, че стартира укрепване на Западния боен окръг с нови войскови подразделения, в отговор на възходящата интензивност на НАТО и Съединени американски щати покрай съветските граници.



Публикацията е основана с поддръжката на Европейския съюз. Отговорността за наличието е напълно на

Мина Киркова, 

Мина Киркова е приключила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Англия със компетентност „ Кино и телевизия “. Професионалният ѝ път стартира от телевизия BiTelevision, където работи като интернационален редактор. С публицистика продължава да се занимава на свободна процедура, като битката с подправените вести е една от тематиките, които я вълнува най-вече. През декември 2020 година, в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по следствие за подправените вести за PCR тестванията за определяне на ковид. Разследването печели премия от Хакатон, проведен от АЕЖ – България, на тематика „ Здраве на прицел “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР