Русия напълно се отказа от доларовите инвестиции в своите резерви.

...
Русия напълно се отказа от доларовите инвестиции в своите резерви.
Коментари Харесай

Как Русия разклати могъществото на долара

Русия изцяло се отхвърли от доларовите вложения в своите запаси. Приети са нови правила за икономисване на средства във Фонда за национално богатство. Сега Русия ще държи спестяванията си в юани и злато - и това стана най-важният сигнал за доста други страни, а също по този начин се отрази на самия статус на американската валута.

Русия нанася нов удар на щатския $. Сега Москва няма да държи запасите си в такава токсична валута. Русия утвърди нова регулаторна конструкция на активите за Фонда за национално богатство (ФНБ). Доларът и доларовите активи са изцяло изключени от суверенния фонд. Това оповестиха от Министерството на финансите на Руската федерация.

Отсега нататък е позволено да се съхраняват държавни спестявания единствено във валутата на другарски страни (юан) и в злато. Максималният дял на юана в активите на ФНБ към този момент е 60%, златото - 40%, а салдата по сметките в лири стерлинги и японски йени към този момент са нулирани. Ако по-рано, с приходите от петрола и газа, надвишаващи плануваните в бюджета, Русия купуваше основно долари и евро, то през 2023 година се възнамерява да закупи китайски юан за попълване на ФНБ.

Заслужава да се означи, че през 2022 година Русия към този момент категорично изключи доларите от ФНБ, а от 2023 година със специфична заповед на Министерството на финансите вложенията в долари по принцип са неразрешени. Сегашната конструкция на ФНБ е следната: 40% от средствата са сложени в евро, 30% в юани, 20% в злато, 5% в йени и английски лири. Останалите средства са вложени в акции на “Сбербанк ” и съветски държавни скъпи бумаги.

„ Министерството на финансите взе това решение на първо място от съображения за национална сигурност. След като блокираха половината от златните и валутните запаси на Централната банка на Руската федерация, валутите на западните страни към този момент станаха токсични за Русия. Но е допустимо Западът да вкара нови ограничавания.

Например на руснаците могат да бъдат неразрешени всевъзможни транзакции с такива валути, в това число даже пари в брой. А запасите на ФНБ в западни валути могат да бъдат блокирани по същия метод, както запасите на Централната банка на Руската федерация “, споделя Наталия Милчакова, анализатор.

Щатският $ се трансформира в токсична валута заради наказания, тъй че ФНБ изцяло забрани вложенията в него. Инвестиции в евро, йени и английски лири в структурата на ФНБ от 2023 година също не са планувани. „ Китайският юан е единствената международна аварийна валута, която не е токсична за Русия. Съхраняването на средствата на ФНБ в китайска валута е безвредно от позиция на отбрана от наказания “, споделя Милчакова.

По отношение на пазарните опасности обаче не може да се каже, че юанът е най-сигурната валута. „ Обменният курс на юана се контролира от Народната банка на Китай и в случай че китайският регулатор реши да обезцени юана по рекомендация на управляващите на КНР, с цел да поддържа да вземем за пример китайските експортьори, тогава това ще стане едновременно. В този случай вложенията на съветския ФНБ също ще бъдат изложени на риск от обезценяване. Освен това КНР има огромен държавен дълг, като % от Брутният вътрешен продукт, съвсем същият като този на Съединени американски щати, а за юана това също съставлява прочут риск “, приказва специалистът.

Засега доларът наподобява по-стабилна и надеждна валута от юана. Но пред лицето на глобите и риска от нови наказания човек би трябвало да се управлява освен от икономическите категории.

В това отношение вложенията в злато наподобяват по-традиционни, само че във връзка с размера на юана се дава дял от 60%, а на златото - единствено 40%. Но има много стопански пояснения за това. „ По отношение на намаляването на риска, в това число глобите, златото е доста по-надеждно от всяка валута. Тези вложения не се амортизират. Това обаче е нисколиквиден актив в съпоставяне със международните аварийни валути и даже по отношение на рублата. Това значи, че не постоянно е елементарно да е продаде, а още по-трудно е да се продаде злато на преференциална цена. За дълготрайни вложения, за няколко години напред, златото е отличен вид, само че, да вземем за пример, в случай че страната би трябвало да употребява средствата на ФНБ, с цел да заплати незабавно импорт, тогава златото ще би трябвало да се продаде за валута, да вземем за пример, за същия юан. И по какъв начин да стане това е огромен въпрос, тъй като има ограничавания против интервенциите на Централната банка на Руската федерация със злато на борсата. Тоест огромен дял злато в ФНБ ще значи, че неликвидната част от вложенията е усилва “, изяснява Милчакова.

Не единствено Русия се опасява от щатския $. Доверието в американската валута е разтърсено и от други страни. Защото в случай че през днешния ден Съединени американски щати и Европейски Съюз си разрешават да замразят колосалните запаси на Русия, то на следващия ден никой няма да може да ги спре да подхващат същата стъпка против която и да е друга страна по света.

През 2022 година международните централни банки изкупиха рекордни количества злато за последните 55 години. До този извод стигнаха анализатори от Световния съвет по златото. Централните банки изкупуват злато с най-бързите темпове от 1967 година насам. През 1967 година рекордното търсене на злато води до повишение на цената на благородния метал и става една от аргументите за краха на Бретън-Уудската система, която обвързва $ с цената на златото.

Бягството на централните банки в златни активи е знак, че повече страни не имат вяра на $, откакто Съединени американски щати замразиха доларовите запаси на Русия. Според Световния съвет по златото общо централните банки са закупили 673 тона злато през 2022 година, от които 400 тона са закупени през третото тримесечие. Най-големите купувачи на злато са Русия и Китай. В същото време Русия не е разкривала данни за запасите от пролетта насам, а формалните данни на Китай може да не отразяват цялостната картина. Турция и Узбекистан също са измежду най-големите купувачи на злато. Най-голям интерес към златото демонстрират тези страни, които не са измежду съдружниците на Съединени американски щати на геополитическата сцена.

„ Покупките на злато от централните банки през третото тримесечие на 2022 година бяха връх за всички времена. На фона на високата доларова инфлация и възходящите геополитически опасности, златото покачва статута си на авариен актив “, споделят анализаторите на “Златен монетен двор ”.

Златото през 2022 година остана на практика непроменено по цена, макар че съмненията доближиха 25% през годината. В края на годината една унция коства съвсем толкоз, колкото и при започване на годината (около 1800 $ за унция).

„ През миналата година златото не се показа добре, само че всичко останало, което нормално се счита от вложителите за защитни и антиинфлационни активи, се оказа още по-лошо. Съдейки по нарушаването на няколко значими корелации, решаващата роля за обстоятелството, че златото надмина доста активи, докара до търсенето на централните банки на фона на нарасналите геополитически опасности. Трябва да приемем, че търсенето на централните банки е формирало дълготрайно „ дъно “, от което златото ще отскочи, получавайки спомагателни тласъци за напредък през идната година “, се споделя в изчерпателен отчет на “Златен монетен двор ”.

Според прогнозата през есента високото търсене на злато от страна на централните банки спря спада на цените на този метал. „ Реалистична цел за допустимо придвижване е 2700 $ за тройунция през идващите две години. Минималната стратегия следващата година е разбивка на историческия най-много и консолидация над него “, се споделя в аналитичния отчет. Растежът на златото ще бъде подсилен от слабостта на $, нарасналите геополитически опасности и намаляването на доходността на $.

В различен сюжет анализаторите позволяват, че икономическият спад ще бъде тежък, инфлационният потрес ще бъде сменен от дефлационен в сюжета от 2008 година В този случай, след несполучлив опит за продупчване на историческия най-много, цената на тройунция злато още веднъж ще отиде в зоната от 1800 $, след което ще стартира да образува дълготраен “биков ” подтик, откакто Федералния запас облекчи паричната политика още веднъж за прекъсване на рецесията. В същото време рухването на цената на златото под равнищата, избрани през миналата година, наподобява доста малко евентуално.

Любопитно е, че освен централните банки минават към злато, само че и руснаците трансформират спестяванията си от пролетта на 2022 година Вместо долари, руснаците стартират да купуват златни кюлчета, деперсонализирани железни сметки (ДМС) и златни монети, които демонстрираха доста нарастване на търсенето през тази година. „ Това е добър вид, изключително за тези руснаци, които влагат в ДМС вместо физическо злато, защото няма проблеми със съхранението, сигурността и ниското качество на закупения златен артикул, да вземем за пример монети. Но би трябвало да запомните, че е малко евентуално да получите висока и в това време бърза възвръщаемост на вложенията в злато, това не е актив за спекуланти, а за дълготрайни вложители “, споделя Милчакова.

Но с прехода от $ и еврото към юана обстановката е по-сложна. „ Много съветски банки вкараха такса за запазване на депозити във всевъзможни задгранични валути, в това число във валутите на другарски страни. Ако би трябвало да съхранявате средства в юани, тогава най-хубавият вид е да отворите сметка в тази валута в надеждна банка в някоя от другарските страни. А в Русия е по-добре да съхранявате средства в рубли. Според нас Министерството на финансите също може да планува 20-30% от средствата на ФНБ да бъдат в рубли. Това би повишило престижа на съветската рубла измежду популацията “, заключва Милчакова.

Превод: В. Сергеев 

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР