Русия нанесе нов ракетен удар по украинския град Днепър, при

...
Русия нанесе нов ракетен удар по украинския град Днепър, при
Коментари Харесай

Русия нападна Украйна с ракети, докато тя отбелязва Деня на независимостта

Русия нанесе нов ракетен удар по украинския град Днепър, при който са ранени минимум седем души. Това заяви в четвъртък губернаторът на Днепропетровска област Серхий Лисак.

Руски удар е нанесен и в центъра на Херсон. Най-малко трима души са ранени там, измежду тях е и 7-годишно дете, показват локалните управляващи. Южният град Херсон е постоянна цел на съветски офанзиви след освобождението му от украинските сили през ноември 2022 година Руските войски не престават да държат позиции на левия бряг на река Днепър, която разделя Херсонска област.

И двете набези се случват на националния празник на Украйна - Деня на независимостта. По случай празника президентът Володимир Зеленски се обърна към сънародниците си и ги назова " свободни хора ".

" Честит Ден на независимостта на Украйна! Денят на свободните, мощните и достойните хора. Денят на равните. Украинските мъже и дами. В цялата ни страна. В тази борба всеки има значение. Защото битката е за нещо, което е значимо за всички. За самостоятелна Украйна ", написа той в профила си в X (бившия Twitter).

Зеленски разяснява и злополуката, при която може да е умрял водачът на " Вагнер " Евгений Пригожин. Информационната организация " Интерфакс-Украйна " го цитира да споделя, че страната няма нищо общо с трагичния случай.

Междувременно Киев получи положителни вести по отношение на военна помощ. Норвежката телевизия TV2 оповестява, че Осло ще подари бойни самолети F-16 на Украйна, като все още не е ясна точната численост. Външното министерство на страната към този момент не е коментирало случая публично.

Ако информацията бъде доказана, Норвегия ще стане третата страна, която ще подари F-16 за Украйна. Такова заричане към този момент дадоха Нидерландия и Дания.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР