Русия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на

...
Русия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на
Коментари Харесай

Русия блокира резолюция на ООН, обвързваща климатичните промени със сигурността

Русия наложи несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на първата по рода си резолюция, в която изменението на климата се преглежда като опасност за интернационалния мир и сигурност, с което се провалиха дългогодишните старания световното стопляне да заеме по-централно място при вземането на решения в най-мощния орган на Организация на обединените нации, съобщи " Асошиейтед прес ".

Предложението, направено Ирландия и Нигер, се състоеше в това " да бъде събрана информация за последствията за сигурността от изменението на климата ", с цел да може Съветът да " обърне нужното внимание на всички първопричини за спорове или фактори, увеличаващи риска ". Идеята беше мярката да изисква от генералния секретар на Организация на обединените нации да трансформира обвързваните с климата опасности за сигурността в " главен съставен елемент " на тактиките за попречване на спорове и да рапортува за методите за справяне с тези опасности в съответни горещи точки.

В предходни резолюции на Съвета за сигурност се загатваха дестабилизиращите резултати от изменението на климата на съответни места, като да вземем за пример разнообразни африкански страни и Ирак. Предложената през днешния ден проекторезолюция обаче беше първата, отдадена на свързаната с климата заплаха за сигурността като независим въпрос.

Около 113 от 193-те страни членки на Организация на обединените нации поддържаха предлагането, в това число 12 от 15-те членове на Съвета за сигурност. Индия и Русия, която има право на несъгласие, обаче гласоподаваха срещу, а Китай се въздържа.
Посланиците на Русия и Индия обявиха, че въпросът би трябвало да остане в границите на такива групи на Организация на обединените нации като Рамковата спогодба за изменението на климата. Добавянето на изменението на климата към дневния ред на Съвета за сигурност единствено ще задълбочи световните разделения, които бяха изтъкнати от договарянията за климата в Глазгоу, Шотландия, предишния месец, обявиха съперниците.

" Определянето на изменението на климата като опасност за интернационалната сигурност отклонява вниманието на Съвета от същинските, надълбоко вкоренени аргументи за споровете, " съобщи съветският дипломат Василий Небензя и добави, че резолюцията ще политизира " теоретичен и стопански въпрос " и ще даде на Съвета предлог да се намеси в съвсем всяка страна на планетата.

Поддръжниците на мярката обявиха, че тя съставлява скромна и рационална стъпка, която би трябвало да се предприеме по въпрос от екзистенциално значение. " Днес Съветът имаше опция за първи път да признае действителността на света, в който живеем, и че изменението на климата усилва несигурността и неустойчивостта ", съобщи ирландският дипломат Джералдин Бърн Нейсън. " Вместо това, пропуснахме опцията за деяние и отвръщаме взор от действителностите на света, в който живеем ".

Посланикът на Нигер Абду Абари добави: " Силата на ветото може да блокира утвърждението на даден текст, само че не може да скрие нашата действителност ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР