Русия наложи вето на резолюция на ООН относно мониторинга дали

...
Русия наложи вето на резолюция на ООН относно мониторинга дали
Коментари Харесай

Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея

Русия наложи несъгласие на резолюция на Организация на обединените нации по отношение на мониторинга дали се съблюдават глобите, наложени от интернационалната организация на Северна Корея поради нуклеарната ѝ стратегия. С това съветско несъгласие де факто мониторингът се отстранява. Самите наказания си остават в действие, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Ветото на Русия провокира обвинявания от страна на Запада, че Москва работи в нарушаване на глобите, с цел да отбрани покупките на оръжия от Северна Корея, които да употребява във военните дейности в Украйна.

При вота с изключение на ветото на Русия, Китай се въздържа от гласоподаване. 13 страни поддържаха резолюцията. Тя предвиждаше удължение на мандата на експертната група, следяща за използване на глобите, с една година, само че наложеното от Русия несъгласие блокира това удължение.

Преди гласуването непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи пред Съвета, че западните страни се пробват да " задушат " Северна Корея и че глобите за ограничение на нуклеарната стратегия на страната са се оказали " неуместни " и са " отвън действителността. "

След гласуването заместник-постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Робърт Ууд сподели, че ветото на Русия не е нищо повече от " опит на един член на Съвета да заглуши самостоятелните справедливи следствия " на нарушаванията на глобите от страна на Северна Корея. Той съобщи, че Русия е работила по този метод, тъй като " последната година експертната комисия е почнала да рапортува за грубите нарушавания на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от страна на Русия. "

Постоянната представителка на Англия в Организация на обединените нации Барбара Удууърд съобщи, че съветското несъгласие е разследване от оръжейни покупко-продажби сред Русия и Северна Корея, които са били в нарушаване на глобите на Организация на обединените нации, в това число " прехвърлянето на балистични ракети, които от началото на тази година Русия употребява при противозаконното си навлизане в Украйна. "

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации наложи наказания на Северна Корея след първия ѝ нуклеарен опит през 2006 година и ги ускори през годините с общо 10 резолюции, целящи да понижат средствата на страната, както и да лимитират нуклеарната и балистичната ѝ стратегия.

Последната резолюция със наказания беше призната от Съвета през декември 2017 година. През май 2022 година Китай и Русия постановиха несъгласие на резолюция, импортирана от Съединени американски щати, която щеше да наложи нови наказания поради поредност от изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети. Съветът за сигурност сътвори комисия за наблюдаване на спазването на глобите, а мандатът на неговата експертна група за следствие на нарушаванията на глобите беше възобновен за 14 години.

Вашингтон разкритикува решението на Русия да наложи несъгласие на резолюцията по отношение на мониторинга на спазването на глобите, наложени на Северна Корея, съобщи Франс прес.

„ Това, което направи Русия през днешния ден, подкопава мира и сигурността по света. И всичко това, с цел да се насърчи един циничен бартер, който Москва подписа с Пхенян “, съобщи представителят на Пентагона Матю Милър.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР