Русия нахлу в Украйна и президентът на САЩ Джо Байдън,

...
Русия нахлу в Украйна и президентът на САЩ Джо Байдън,
Коментари Харесай

Санкциите на САЩ не се отнасят за Путин. Засягат три банки, 13 фирми, военни и бизнесмени

Русия нахлу в Украйна и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който от дълго време предизвестява за тежки последици при подобен сюжет, направи изказване от Белия дом в четвъртък по отношение на по-нататъшната реакция на Съединени американски щати и техните съдружници.

Байдън обами, че постанова нови наказания в допълнение на тези, които разгласи още в понеделник, след признаването от Путин на двете сепаратистки републики на украинска земя.

Тогава Съединени американски щати оставиха някои мощни варианти при положение, че Русия стартира пълномащабна офанзива, което към този момент е реалност, написа bg-voice.com.

От Белия дом авансово бе обявено, че президентът ще изложи “по-нататъшни последствия, които Съединените щати и нашите съдружници и сътрудници ще наложат на Русия за нейната непредизвикана и неоправдана офанзива против Украйна”.

Големият въпрос бе какъв брой надалеч ще стигнат новите наказания и дали ще има значение това, че Путин съобщи през нощта, че стартира “специална военна операция” в Източна Украйна, само че дейностите на терен наподобяват на пълномащабна война.

Засега наказания против съветския президент няма да има, както и изключване от системата SWIFT, само че Байдън сподели в отговор на журналистически въпрос, че новите наказания са по-силни по влияние от тази мярка.

Новите наказания са следните:
Изключване на най-голямата съветска финансова институция “Сбербанк” и 25 от нейните дъщерни сдружения от финансовата система на Съединени американски щати. “Сбербанк” държи близо една трета от общите активи на съветския банков сектор;„ Пълни блокиращи наказания “ против VTB Bank, втората по величина банка в Русия, и на 20 от нейните дъщерни дружества;„ Пълни блокиращи наказания “ против три други огромни съветски банки: Bank Otkritie, Sovcombank OJSC и NovikombankПрекъсване на опцията на 13 огромни държавни компании да печелят пари от американския пазар. Списъкът включва: “Сбербанк”, “АлфаБанк”, Московска кредитна банка, “Газпромбанк”, “Руска селскостопанска банка”, “Газпром”, “Газпром нефт”, “Транснефт”, “Ростелеком”, “РусХидро”, “Алроса”, “Совкомфлот” и Руските железници;Санкции против съветския хайлайф и членовете на фамилиите им. Списъкът е: Сергей Иванов (и синът му Сергей), Андрей Патрушев (и синът му Николай), Игор Сечин (и синът му Иван), Андрей Пучков, Юрий Солвиев (и две компании за недвижими парцели, които притежава), Галина Улютина и Александър Ведяхин;Санкции против 24 белоруски лица и компании. Това включва “две значими беларуски държавни банки, девет отбранителни компании и седем чиновници и елити, свързани с режима”, съгласно Белия дом;Санкции против съветските военни;Санкции за импорт на някои технологии в Русия.
Според президента на Съединени американски щати глобите против съветския високотехнологичен внос ще доведат до неговото внезапно стесняване със съответните отблясъци.

“Путин нападна самите правила на международния мир” – отсече той.Байдън сподели, че Путин самичък е избрал този път, по който Русия ще стане международен “парий”.

Реакцията против съветската експанзия не се изчерпва единствено с нов кръг тежки наказания. Съединени американски щати и НАТО вземат решителни ограничения за подсилване на източния фланг на Алианса и подсигуряване на страните-членки там. Байдън разгласи, че е наредил предислоциране на американските наземни войски и въздушна техника в Европа към страните от източния фланг.

Президентът на Съединени американски щати заяви, че в петък ще има среща с всички водачи на страните от НАТО за общи дейности. Той увери, че НАТО е обединен, а Съединени американски щати ще се бият “за всеки инч натовска територия”.

Президентът на Съединени американски щати няма проекти за диалози с Путин, до момента в който не се види действителна и проверима деескалация като причина за дипломатически дейности.

Байдън обаче удостовери, че натовски сили няма да бъдат изпращани да се бият в Украйна. Тя обаче ще получи всяка друга допустима помощ.

При отговорите на журналистически въпроси след изказването си, президентът на Съединени американски щати направи някои значими обяснения. Когато му бе подхвърлено, че глобите не са спрели Путин, той отговори, че те нямат за цел да стопират, а да затрудняват и лимитират, тъй че за резултатът от тях ще би трябвало да се изчака известно време.

Запитан дали Индия поддържа позицията на Запада по отношение на Русия, Байдън сподели, че тече развой на съвещания за изясняване на позицията на Делхи.

Президентът увери, че Съединени американски щати и съдружниците са готови както да посрещнат възможни хакерски атаки, по този начин и да дадат изострен отговор.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР