Русия може да стане световен лидер в износа не само

...
Русия може да стане световен лидер в износа не само
Коментари Харесай

Русия става лидер в износа на още един хранителен продукт

Русия може да стане международен водач в износа освен на пшеница, само че и на слънчогледово олио през селскостопанската 2022-2023 година, чака Министерството на земеделието на Съединени американски щати. Досега Украйна настойчиво държеше първото място. Как Русия съумява да излезе напред и за какво Украйна стартира да изнася слънчогледови семки вместо слънчогледово олио, т.е. първични материали вместо подготвен артикул?

До 2022 година Украйна беше водещият експортьор на слънчогледово олио в света. Тя заемаше половината от международния пазар за този артикул. Основните купувачи на украинско слънчогледово олио бяха огромни консуматори, най-вече Европейски Съюз и Индия.

Русия също беше значим състезател, само че тя беше съществено по-ниско от Украйна: преди три години нейният дял на международния пазар на търговия със слънчогледово олио беше 28% против 50% за водача.

През земеделската 2022-2023 година обаче обстановката ще се промени фрапантно. Министерството на земеделието на Съединени американски щати предвижда, че през пазарната 2022-2023 година Русия ще засенчи Украйна по експорт на слънчогледово олио, което ще съставлява 35% от търговията против 34% за Украйна. Износът от Украйна ще намалее с 45% по отношение на максимума, заложен през селскостопанската 2019-2020 година - до 3,65 млн. тона. Русия изнася 3,7 милиона тона слънчогледово олио.

Какво изяснява триумфа на Русия и неуспеха на Украйна?

Украинските управляващи се оплакват, че износът на слънчогледово олио пада, до момента в който износът на слънчогледово семе е повишен 20 пъти - до 2,45 милиона тона през 2022-2023 година Така да вземем за пример, в случай че през 2021 година Украйна е доставила единствено 25 хиляди тона слънчогледови семки в Европейски Съюз, то през 2022 година ще бъдат 72 пъти повече - цели 1,8 млн. тона. От напора на евтини украински семена страда да вземем за пример България, където вместо нормалните 3000 тона пристигнаха 892 000 тона евтини украински семена. В резултат на това 77% от българския слънчоглед остава непреработен в складовете, а локалните фермери банкрутират. Защото петролните рафинерии в Европа избират да купуват по-евтини семена от Украйна, в сравнение с от локални фермери.

Сега Украйна се трансформира в най-големия експортьор на семена, като съставлява 45% от международната търговия спрямо по-малко от 5% преди. Радостта от това обаче е помрачена от загубата на експорт на слънчогледово олио, от което беше допустимо да се печелят неведнъж повече, в сравнение с от продажбата на първични материали (семки).

Така през календарната 2021 година слънчогледовото олио донесе на Украйна най-големия приход от всички други експортни селскостопански артикули. Тя завоюва 6,4 милиарда $ от него, плюс още 1,2 милиарда $ от износа на слънчогледово кюспе. От царевица и пшеница, за съпоставяне, Украйна завоюва по-малко - 5,9 и 5,2 милиарда $.

„ Традиционно Украйна изнася не семена, а слънчогледово олио в Европа в контейнери с огромен размер, а в Европа към този момент се бутилира в литрови и 1,5-литрови бутилки и се печели от препродажба. Украйна обаче загуби доста от заводите си за слънчогледово олио предходната година. В ЛНР са останали единствено три. Очевидно в Украйна има дефицит на мощности за преправка на слънчоглед. Затова може би за първи път от 1991 година насам Украйна стартира да изнася слънчогледово семе под формата на семена, а не олио “, изяснява политологът и икономист Иван Лизан.

Въпреки това, съгласно Института за изследване на селскостопанските пазари, производството на слънчоглед в Украйна ще бъде мощно понижено през новия сезон - до 10-10,5 милиона тона против 14-17 милиона тона през предходните сезони.

Спадът в приходите от експорт на селскостопански артикули е сериозен за украинската стопанска система, защото той съставлява съвсем половината от приходите на страната. Освен това може да загуби заводите си за преправка на маслодайни семена, както и доста работни места. А към 14% от популацията на Украйна е заето в селското стопанство. В резултат на това в бъдеще самата страна ще би трябвало да стане вносител на по-скъпо слънчогледово олио от Европа. Украинците към този момент можеха да видят сходни процеси в своята промишленост, да вземем за пример затваряне на петролни рафинерии и насилствен импорт на по-скъп бензин и дизел.

В Русия обстановката с производството и износа на всички маслодайни семена като цяло е във напредък. Според Института общата годишна продукция от маслодайни семена в Русия се оказа доста висока, може да доближи 27,5-28,8 милиона тона, което ще надвиши предходния връх, регистриран през 2021 година, с 2,7-4 милиона тона. Реколтата от слънчоглед също дава обещание да сложи нов връх. Според Института тя ще възлиза на 15,7-16,25 милиона тона против върха през 2021 година от 15,65 милиона тона.

Експертите чакат през сезон 2022/2023 година да бъде реализиран нов връх по произвеждане на слънчогледово олио, който ще надвиши 6 милиона тона. Предишният връх от 5,9 милиона тона беше регистриран през сезон 2019/2020 година Така износът на слънчогледово олио евентуално може да надвиши предходния връх от 3,85 млн. тона и да преодолее прага от 4 млн. тона.

Руската промишленост би трябвало да продължи да разнообразява посоките на доставки и да усили доставките за азиатските страни, съгласно IKAR.

„ Маслодайните семена са едно от тези посоки в агропромишления комплекс, които порастват всяка година. Търсенето на маслодайни семена се усилва и Русия има способността да отговори на това търсене. Обработваемите площи порастват, появяват се нови предприятия, а съществуващите усилват продуктивността “, споделя Артьом Деев, началник на аналитичния отдел в „ Амаркетс “.

Рекордната годишна продукция през предходната година стана допустима освен поради времето, само че и заради обстоятелството, че няколко години поред се усилват вложенията в бранша: закупува се съоръжение, семенен материал, усилва се поземленият фонд и впрочем, изяснява Деев. Помага, несъмнено, растежът на търсенето в света като цяло на растителни масла - слънчогледово, рапично, царевично, както и отдръпването на съперниците от пазара, в това число Украйна.

„ Русия може да се бори за купата водач в износа на растителни масла. За задачата е належащо да се усили потенциалът за доставки освен през пристанищата на юг на Русия, само че и в Далечния изток (Владивосток) и на Запад (Уст-Луга), както и да се разшири географията на доставките. Сега повече от 60% от съветските доставки на растителни масла отиват в Турция, Индия, Иран, Египет и Китай, само че е допустимо да се разшири износът на масла в други страни в Африка и Азия, където търсенето нараства. Иначе страната ни има всички благоприятни условия за увеличение на производството в бранша – посевни площи, семенен фонд, съвременна агротехника и работна ръка “, заключва източникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР