Русия може да се окаже в още по-голяма изолация от

...
Русия може да се окаже в още по-голяма изолация от
Коментари Харесай

Назад към СССР: Русия става пиратска република


Русия може да се окаже в още по-голяма изолираност от Съюз на съветските социалистически републики. В културната сфера настава поврат: Боливуд вместо Холивуд, незаконни прожекции вместо легални кина, книги без права. Русия става " пиратска " република.

Русия и Беларус не попадат в листата със страните, на които могат да бъдат продадени правата за лъчение на идващите Олимпийски игри. Сходни проблеми породиха и с излъчването на Английската висша лига и с мачовете под егидата на УЕФА. Кината се готвят да затворят, а по малкия екран стартира излъчването на ирански филми и сериали. Може ли да се стигне до такава степен, че в областта на всеобщата просвета?
Редакцията предлага
Обратно към Съюз на съветските социалистически републики

Към края на перестройката, само че още преди разпада на Съветския съюз, в страната всеобщо започнаха да се откриват видеосалони. Тогава никой не е бил наясно нито с авторските права, нито с това, че незаконните всеобщи прожекции на игрални и анимационни филми без единодушието на притежателя на правата се назовава " пиратство ". Хората си плащали билетчето и гледали холивудските суперпродукции, които не са можели да се видят нито по малкия екран, нито в елементарните кина.

Съветското законодателство било проведено по този начин, че задграничните авторски права не се съблюдавали. Всякакви книги просто се взимали, превеждали и издавали. Чуждестранният създател би могъл да се счита за щастливец, в случай че въобще му желали единодушието, да не приказваме за изплащането на хонорар. Правата за лъчение на задграничните филми в руските кина, както и тези за предаване на интернационалните спортни събития обаче се придобивали почтително. А и на никого и през разум не би му минало да откаже тази опция на Съветския съюз.

По-късно за авторските права са приведени в сходство с интернационалната процедура. В съветското интернет-пространство обаче пиратството продължава да процъфтява - мрежата ВКонтакте става една от най-големите платформи за съвсем свободен продан на незаконно наличие. Същевременно новоизлезлите в Ню Йорк филми на часа се появяват и в московските кина. А това легално наличие основава цяла развлекателна инфраструктура с оборот, възлизащ на милиарди. Дори и все по-строгата путинова цензура, в границите на която на избрани филми по този начин и не се издаваха позволения за лъчение, не съумява да попречи.

Да идеш в Казахстан да гледаш Джеймс Бонд

След съветското нахлуване против Украйна, почнало на 24 февруари 2022, внезапно всичко се промени. Излъчването на задгранични филми на територията на Русия на практика спря. Тъй като те по този начин или другояче са благосъстоятелност на огромни корпорации, отказващи да сътрудничат с страната агресор. Освен това икономическата политика на съветските управляващи за поддържане на конвертируемостта на рублата не позволяваше на задграничния бизнес да изнася от страната получените облаги обикновено.

Руснаците реагираха по друг метод. Някои гордо се похвалиха в обществените мрежи, че са отишли в Казахстан, с цел да гледа там новия филм за Джеймс Бонд, други започнаха да оррганизират незаконни прожекции. Собствениците на кината се обърнаха към управляващите с молбата за финансова помощ, само че по този начин и не я получиха в задоволителна степен и в този момент заплашват да закрият от една до две трети от съществуващите кина. Бизнесът им явно е на ръба да рухне.

В същото време Русия е застрашена от изключване от излъчването на Олимпийските игри, в които съветският тим от дълго време не взе участие под националния байрак поради допинговия скандал. От екраните на съветските тв приемници последователно си отива британската Висша лига дружно с задграничните телевизионни канали. Киното няма да се върне. Стивън Кинг, Джоан Роулинг и десетки други създатели са си възвърнали правата за издаване и превод от съветските издателства или най-малкото са прекратили съдействието си с тях.

Пиратите - това сме ние!

Иван Преображенский

Русия в действителност има избор - да мине от продукцията на враждебния Холивуд към дружеския Боливуд или към иранските сериали. Книги също могат да продължат да се издават - тези, за които авторски права няма. Но това е краткотрайно решение. Какво да се гледа в спортните питейни заведения? Какво да се излъчва в кината, че да има и облага? А настоящите бестселъри?

Най-вероятният вид е връщането към края на 1980-те. Кината, които останат, ще стартират да уголемяват практиката на лъчение на незаконни копия. Книгите първоначално ще се допечатват, след което просто ще стартират да се издават като в Съюз на съветските социалистически републики - със записване на авторските права на издателството или на преводача. Или пък на задграничните създатели ще се изпращат възнаграждения по " осведомителен ред " - без тяхното единодушие да е получено.

Най-важното е, че още веднъж ще рукне пиратското наличие, което да замести Netflix. Отново ще стартират да процъфтяват пазарите на нелицензирани компютърни стратегии. И тогава към репутацията на страна агресор ще се прибави още една, от която Русия дълго няма да може да се отърве и след Путин - репутацията на " пиратска " република.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

***

Разгледайте и нашата фотогалерия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР