Русия може да разчита все по-малко на меката сила -

...
Русия може да разчита все по-малко на меката сила -
Коментари Харесай

България била пленена от Русия, били сме троянският ѝ кон в ЕС и НАТО

Русия може да разчита все по-малко на " меката мощ " - способността да въздейства по света посредством обвързаност и позитивен образец. Това написа анализаторът Марк Галеоти в отчета си, озаглавен " Контролиран безпорядък: Как Русия ръководи своята политическа война в Европа ".

И въпреки постоянно съветската " мека мощ " да е лимитирана до националните водачи, които виждат модел за подражателство в лицето на съветския президент Владимир Путин, тези благосклонности се виждат в Югоизточна Европа в страни като България и Сърбия посредством способността на Москва да работи като техен бранител, не на последно място от Османската империя.

" Навсякъде Русия има предимство, въпреки и постоянно заради митологизирани и неразбрани аргументи, като спънка пред хипотетичната американска надмощие или като бастион на обичайните полезности ", написа Галеоти, представен от БГНЕС.

По думите му, има доста общи тематики за съветската агитация, значително свързани с хипотетичното безвластие на Съединени американски щати, потребността от съдействие с Русия против тероризма и моралната равноценност на Москва и Запада. Също по този начин, съгласно него, има една всеобща вяра да се издигне задоволително огромен облак от прахуляк, спекулации, половин истина, интрига и машинация.

Галеоти показва, че необятната цел на Русия за страни, които имат мощни културни и исторически връзки с нея, наподобява е " обществено пленяване ": печелене на сърца и мозъци или най-малко известно състрадание.

" Когато институциите са по-слаби, Москва може даже да потърси " пленяване " на страна, като да вземем за пример България, където упоритостта, въпреки и мощно осъждана от мнозина, наподобява е основаването на мощни мрежи на съдружници и клиенти вътре в страната. В същото време тази страна остава в НАТО и Европейски Съюз, тъкмо с цел да бъде " троянски кон ".

Въпреки че евентуално е прибързано и незаслужено да твърдим, че България към този момент е " в напреднал етап на пленяване ", въпреки всичко е учудващо по какъв начин политическите, културните и икономическите ползи постоянно са съгласувани с съветската петролна компания " Лукойл " и разнообразни локални дъщерни сдружения.

Особено забавен е методът, по който българските търговски обекти генерират и популяризират проруски истории не поради напън или обещания от Москва, а тъй като за тях има подготвен локален пазар. Това дава подтик на политическия развой, подсказвайки, че в България сега се върти някакъв циничен кръг, без значение от съветските дейности ", акцентира Галеоти.

Докладът продължава: " Важен инструмент измежду дейните ограничения на Русия са медиите и способността да въздейства върху тях в целевите страни. Изглежда по този начин, като че ли всеки евроскептичен или нехаресващ НАТО жител е повлиян точно от съветската агитация. Независимо от това, дезинформацията - разпространяването на постоянно погрешни или изкривени вести - и потокът от различни отзиви, които имат за цел да заглушат действителностите, са безспорно централни детайли на актуалната политическа война. Отчасти това е сферата на финансирани от Русия медии като телевизия RT и онлайн организацията Sputnik. "

Според анализатора оттатък потреблението на медиите, Москва също търси други принадлежности, посредством които да прокара своето обръщение или да организира политически интервенции. Той показва, че от време на време те се употребяват даже единствено поради възприятието за обща неприязън, без значение дали към Съединени американски щати или демократичните полезности.

" Съществуват и така наречен " потребни идиоти ", които даже не осъзнават коя страна одобряват. И най-после, дружно със самомотивираните самостоятелни " тролове " в интернет, които разпращат московските опорни точки, съществуват и доста митологизираните, само че все пак същински " тролски ферми ". Тук платените служащи прекарват своите смени с стартиране на онлайн постове и мнения под прецизни указания, от време на време популяризират търговски артикули и услуги, само че в огромна степен работят за поощряване на политическата стратегия ", споделя експертът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР