Русия може да остави Европа без газ за цяла годинаОт

...
Русия може да остави Европа без газ за цяла годинаОт
Коментари Харесай

Западът изчислява енергийния удар на Кремъл срещу центровете за вземане на решения

Русия може да остави Европа без газ за цяла година

От 31 август Северен поток 1 беше спрян за три дни, до сутринта на 3 септември. Официалната причина за първото прекъсване от началото на употребата е ремонт на елементи. Историята с турбината продължи, само че ще разбере ли Европа намека? Все по-често се постанова мнението, че самият Киев не е център за взимане на решения, заради което е безсмислено да се обръщаме към режима на Зеленски и да пожелаваме прекъсване, да вземем за пример, на обстрела на ЗАЕЦ, който може да докара до нуклеарна злополука. Междувременно Западът пресметна, че Русия може да остави Европа без газ за цяла година, което заплашва Европейски Съюз с икономическа злополука. Ще бъде ли това нов ход от страна на Кремъл и по този метод удар по ЦПР?

Русия към този момент беше помолена, в случай че не и умолена, да вземе турбините за " Северен поток ", само че за " Газпром " и управляващите не са значими самите турбини, а опцията за унищожаване на глобите за техния ремонт и превоз, тъй като до момента Европа е съумяла да направи изключение единствено за ремонта на пет блока. Какво се случва след тези поправки?

Като цяло в този момент Русия показва това. Изглежда, че в случай че глобите бъдат отстранени, печелят всички, само че западните елити не могат да си го разрешат, тъй като тези ограничавания бяха измежду първите, които бяха признати и тъй като това е просто симптом на уязвимост и косвена поддръжка за специфичната интервенция.

В Кремъл знаят за това и в случай че в началото просто намекнаха какво би трябвало да създадат европейците, в този момент минават към директни дейности, които демонстрират сериозността на желанията им.

В същото време Украйна продължава да обстрелва Запорожката АЕЦ, което може да докара до нуклеарна злополука в района. И е ясно, че центровете за взимане на решения в действителност не се намират в Киев, тъй че е неефикасно да се приказва за това с Киев - по тази причина Кремъл изисква от европейските страни да окажат напън върху Зеленски, тъй че обстрелът от въоръжените сили на Украйна стопира. Започва ли Москва да работи посредством „ горивния лост “, прокарвайки своите решения на енергийния фронт?

През последните няколко седмици авторитетни западни медии се разминаха с предизвестия в интерес на Русия - Times, Washington Post, CNN, а в този момент и Bloomberg го споделят, единствено тонът в тях е друг.

Така да вземем за пример The Times цитира думите на боен от английското министерство на защитата, че до края на годината Англия може да остане без оръжие за поддръжка на Украйна.

А Bloomberg налива масло в огъня: Русия, съгласно изчисленията на изданието, може да спре доставките на газ за Европа за една година, без да се отрази изключително на стопанската система и бюджета на страната.

Освен това Руската федерация може да печели до 20 милиарда $ на тримесечие от износа на газ, макар намаляването на размера на този експорт, защото заради турбулентността на пазара цената на " синьото гориво " непрестанно пораства.

„ Цифрите са правдоподобни – изяснява икономистът Михаил Делягин в изявление за Накануне.ру

" Разбира се, размерът на нашите доходи зависи от динамичността на цените на международните пазари и естествено, в случай че понижим износа за Европа, тогава цените на международните пазари ще се подвигат, няма такова механично преразпределение, газът не е изцяло либерализирана стока и ние ще печелим повече. Тоест това ни е търговски преференциално ", съобщи още той.

Вярно е, че в това време има проблем, който обявата не взема поради - в случай че газът не се продава на Европа, тогава би трябвало да се направи нещо с него, надалеч не всички залежи, можете просто да намалите производството и това е. Ще би трябвало или да изгорим газа, или да го изпратим в уреди за преправка или предпазване на газ - а те не са толкоз доста и е невероятно да се изградят бързо.

" Трябваше да развием преработката на газ преди 30 години, само че защото не го направихме, този проблем остана. Нямаме хора в страната, които желаят да развиват съветската промишленост. Защото, в случай че желаеха, щяха да го създадат това “, убеден е специалистът.

Но в случай че прекъсването на износа на газ може даже да бъде от комерсиална изгода, за какво Москва просто не го направи, с цел да отприщи тежестта на енергийната рецесия върху Европа? Вероятно елитите се надяват да се договорят " по другарски метод ", като спрат доставките единствено за няколко дни и в това време загатват на Европа посредством авторитетни медии.

Да, всички тези изявления за преустановяване на доставките на оръжия, за стопанската система, която ще издържи на натиска на глобите и за опцията Европейски Съюз да остане без газ цяла година, могат да бъдат единствено медийна акция на Кремъл, счита политологът Павел Салин.

Цената на газа към този момент мина психическата граница от 3500 $ сега и в случай че Европа продължи да се съпротивлява, тогава може да я чака освен цялостно прекъсване на доставките на газ, само че и Дмитрий Медведев с думите " Казах ви ", който предвижда по-рано, че газът може да доближи 5000 $ за 1000 кубически метра.

" Следователно, тъкмо тези изявления, които се появяват в този момент, могат да се преглеждат като детайл на напън. А какво в действителност ще се случи там - и с доставките на газ, и с доставките на западни оръжия за Украйна - това ще покаже подобаващото времева рамка “, сигурен е Павел Салин.

Същият лост за напън може отчасти да забави или даже да защищити от нов пакет от наказания, които стартират да се разискват в Европейския съюз. Както отбелязва Михаил Делягин, главната задача на осмия пакет може да бъде ориентирана към преструктуриране на вътрешния газов пазар, само че това няма да реши казуса с физическия дефицит на газ.

Засега елитите на Европейски Съюз " дейно " разпределят силата единствено измежду популацията - упорстват за намаление на температурата в жилищните пространства, по-редки водни процедури, вместо които сякаш е по-добре просто да се избършеш с мокра забрадка и така нататък.

Но за какво този газов напън може да бъде ефикасен, откакто страните от Европейски Съюз неведнъж са заявявали, че ще намерят различни снабдители на газ? Както изяснява в изявление за Накануне.ру Игор Юшков, анализатор от Финансовия университет, тук самите европейци отблъскват евентуалните снабдители.

Причината е елементарна - различни снабдители могат да се намерят, само че те би трябвало да усилят производството и да изградят газопроводи и преработвателни станции, което коства доста пари. Затова други страни разумно изискват от Европейски Съюз да влага в тези планове, чиято стойност може да доближи няколко десетки милиарда $, а периодите могат да доближат до няколко години.

И Европа би трябвало да влага в това, тъй като, от една страна, има потребност от това на първо място за себе си, а от друга, тъй като същата тази Европа заявява и предизвиква концепцията за декарбонизация и като цяло занемаряване на газовата енергетика, преминавайки към " зелена сила. Тоест, с едната ръка Европа пита, а с другата се пробва да прескочи зимата и да се откаже от всичко до по-добри времена, без да заплати нищо.

Дали водачите на Европейския съюз ще чуят недоволните си жители и ще усетят поврат в стопанската система си е открит въпрос, само че колкото повече чакат, толкоз повече проблеми могат да имат.

Всъщност в този момент те имат две благоприятни условия: да окажат напън върху Киев и да укротят упоритостите си за наказания, без да платят нито един евроцент за това, или да не създадат нищо с Киев и да сключат контракти за милиарди долари с различни снабдители на газ, чийто краен период е несъмнено се проточва повече от една зима.

Така един от центровете за взимане на решения е под напън, само че какво да кажем за другия център, който се намира оттатък океана? Въпреки недоволството на американците от цената на бензина и растящата инфлация, Съединените щати като цяло остават на плюс от европейската енергийна рецесия - както писа швейцарското издание на Blick, американските компании печелят от тази рецесия, като имат големи доходи от продажба на полутечен природен газ.

" В Европа съветският газ е в дефицит на всички места и това води до повишаване на цените с коефициент 10. Въпреки това в Съединените щати природният газ остава на ниска цена и търговците на първични материали вършат големи облаги, като продават американски газ в Европа ", написа вестникът.

Но даже този център за взимане на решения може да откри свои лични лостове, уверен е Михаил Делягин. Може да се стартира със прекъсване на доставките на уран за Съединени американски щати, само че може би газовият лост ще е задоволителен, а дали ще е ефикасен способ за влияние, ще стане ясно скоро - може би по време на ремонта на блоковете на Северен поток е в ход.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР