Русия може да нападне . Това заяви в сряда министърът

...
Русия може да нападне . Това заяви в сряда министърът
Коментари Харесай

Швеция не може да изключи руска атака, заяви министърът на отбраната

Русия може да нападне. Това съобщи в сряда министърът на защитата на Стокхолм Пел Йонсон, предава „ Politico “. В изявление за полския вестник „ Жечпосполита “ Йонсон акцентира:

„ Русия съставлява опасност за Швеция, както и за останалите страни от НАТО. Не можем да изключим съветска офанзива против нашата страна. “

Въпреки че силите на Кремъл са „ вързани в Украйна “ , Москва е посочила, че е „ подготвена да поеме съществени военни и политически опасности “, добави той, като съветските военноморски флотове към момента стоят на котва в Санкт Петербург и Калининград.  Заради съветската опасност Швеция „ извършва амбициозна стратегия за разширение “ на фамозния си флот, изясни Йонсон.

Швеция подаде молба за присъединение към НАТО малко след пълномащабното навлизане на Москва в Украйна при започване на 2022 година и през март стана 32-ият член на трансатлантическия боен съюз.

През последните години Русия неведнъж заплашваше НАТО и нейните съдружници. Първият посланик на Москва Сергей Лавров съобщи предишния месец, че Кремъл е „ изцяло подготвен “ за война с арктическите членове на алианса, измежду които е и Швеция.

През май Кремъл също по този начин разгневи балтийските и скандинавските страни , като предложи едностранно да преначертае границата си в Балтийско море, преди да изтрие проектопостановлението без пояснение. Йонсон разяснява:

„ След началото на съветската инвазия в Украйна военното и комерсиалното значение на Балтийско море за Кремъл набъбна още повече. Затова би трябвало да вземем поради нападателните планове на Русия във военните си проекти. “

Предупреждението му повтаря това на Михаел Клаесон , висш главнокомандващ на шведските въоръжени сили, който предишния месец назова Русия „ стратегически непостоянна “ и съобщи, че в този момент времената са по-опасни от времето на Студената война .

Предшественикът на Клаесон, Микаел Биден, съобщи през май, че съветският президент Владимир Путин „ гледа и с двете си очи “ към шведския остров Готланд . Биден счита:

„ Ако Русия поеме контрола и запечата Балтийско море, това ще има голямо влияние върху живота ни – в Швеция и всички други страни, граничещи с Балтийско море. Не можем да допуснем това. “

Европейски Съюз: 6 основни точки за идния пост на Тереза Рибера

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР