Русия може да е манипулирала данни от Московската антидопингова лаборатория

...
Русия може да е манипулирала данни от Московската антидопингова лаборатория
Коментари Харесай

Русия може да изхвърчи от Токио 2020 и Пекин 2022

Русия може да е манипулирала данни от Московската антидопингова лаборатория до началото на 2019 година Това съобщи шефът на Руската антидопингова организация (РУСАДА) Юрий Ганус в изявление за немското издание „ SPIEGEL”: „ Някой се е опитал да прикрие информация в огромен мащаб “, споделя Ганус. Шефът на РУСАДА е слисан от случая: "Това е все едно да седиш в движеща се кола и да я насочиш непосредствено към стената. "

Друг очевидец, който е бил наясно с дейностите е удостоверил пред SPIEGEL”, че Световната антидопингова организация (WADA) сега проверява тези съмнения. Руското министерство на спорта не е поискало да разяснява тематиката.

През септември стана известно, че Световната антидопингова организация слага под въпрос достоверността на данните, извлечени от московската лаборатория през януари. Информацията е за интервала от 2012 година до 2015 година и би трябвало да помогне на WADA за разкриването на спортисти, които са се възползвали от осветената съветска система за приемане на допинг.

"Най-лошата рецесия в историята "

Според шефа на РУСАДА Ганус, данните е трябвало да бъдат манипулирани нелегално, малко преди да бъдат предадени на WADA. „ Не става въпрос единствено за това, което касае набора от данни до 2015 година, само че и по какъв начин материалите са били променяни по-късно. Говорим за месеци, най-новите промени са от декември 2018 година и януари 2019 година “, споделя Ганус.

Степента на операция е голяма, съгласно Ганус: "Промените в данните са толкоз огромни и обилни, че не е съвпадане. " Той приказва за „ хиляди “ промени в записаната информация.

След откриването на аномалиите WADA изпрати въпросник до съветското министерство на спорта, на който то отговори във вторник (8 октомври) вечерта малко преди крайния период на WADA. Ганус не има вяра на думите на Русия, че може да се оправи със обстановката: "Честно казано, не мога да си показва по какъв начин да отговоря на такива изказвания ", споделя шефът на РУСАДА. Той е на мнение, че: "Преживяваме най-лошата рецесия в историята. "

Последните разкрития заплашват съветския спорт за следващ път след изключването му от международната сцена. Едва през септември 2018 година, след 3-годишно наказване, съветската антидопингова организация получи назад акредитацията си от WADA и това се случи при избрани условия. Едно от тях беше следователите на WADA да получат достъп до Московската лаборатория за допингов надзор до края на 2018 година, с цел да конфискуват подозрителни проби и записи.

Ганус счита присъединяване в Олимпийските игри през 2020 година и 2022 година за застрашено

Едва през януари 2019 година данните от Москва бяха получени. Малко преди Коледа делегация на WADA напусна Русия с празни ръце, за което се твърдеше, че оборудването на следователите не е сертифицирано според съветското законодателство. Ако обвиняванията в този момент бъдат оповестени публично, повода може да се окаже друга: Вероятно целенасоченото манипулиране на данни към момента не е било завършило.

Ако съмненията се окажат правилни, Русия би трябвало да чака нова сурова присъда. Юрий Ганус счита, че присъединяване на страната му на Игрите на олимпиадата в Токио през 2020 година и на Олимпийските зимни игри в Пекин през 2022 година е съществено застрашено: „ Наказанията ще бъдат доста тежки, тъй като това не е първият път, когато Русия нарушава разпоредбите “.

Във вторник (8 октомври) WADA разгласи, че няма да следва закрепен график, когато става въпрос за наказания. Комитетът за сходство на WADA ще предложи на Изпълнителния комитет дали и по какъв начин Русия може да бъде осъдена. Ако става въпрос за ново прекъсване на акредитацията, евентуално делото ще бъде отнесено и до Спортния трибунал (CAS).
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР