Русия може да е екзекутирала над 30 наскоро заловени украински

...
Русия може да е екзекутирала над 30 наскоро заловени украински
Коментари Харесай

ООН: Русия е екзекутирала десетки украински военнопленници през зимата

Русия може да е екзекутирала над 30 неотдавна хванати украински военнопленници през зимните месеци. Това сочат данни, получени от организацията на Организация на обединените нации за правата на индивида, оповестява " Ройтерс ".

Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида " ревизира три от тези произшествия, при които съветски военнослужещи са екзекутирали седем украински военнослужещи отвън бойните дейности ", се показва в последния отчет на Организация на обединените нации за обстановката с човешките права в Украйна.

От декември до февруари, до момента в който в Донецка област и се опитваха да завладяват Роботино в Запорожка област, в обществените мрежи бяха оповестени десетки видеоклипове на изтезания.

В осем от докладваните случаи видеоклиповете демонстрират по какъв начин съветски военни убиват украински военнопленници, които са оставили оръжията си, или употребяват други пленени украински военнопленници като живи щитове.
 Тежки присъди за над 200 украински военнопленници в Русия
Тежки присъди за над 200 украински военнопленници в Русия

Някои от тях са наказани на пожизнен затвор

" Към 29 февруари 2024 година Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации е получила потвърждаваща информация за един от видеоклиповете ", се отбелязва в отчета. " В този видеоклип група въоръжени съветски бойци стои на 15-20 метра зад трима украински военнослужещи, които са коленичили с ръце зад главите си. След няколко секунди се появява пушек от оръжията на съветските бойци и украинските военнослужещите падат на земята ".

" След това един от въоръжените бойци се доближава до телата и стреля по един от бойците, лежащи на земята ", показва се в отчета.

През зимата Русия освободи 60 украински военнопленници. Един от тях е удостоверил пред Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации, че случаят, показан във видеото, е станал покрай Роботино през декември 2023 година и че убитите военнослужещи са от неговата част.

При различен случай при започване на януари тази година в Запорожие са били екзекутирани трима украински военнопленници, хванати от съветски войски.

" Според очевидец двама украински бойци са били екзекутирани на място, откакто са се предали. Руските военнослужещи са умъртвили и трети украински военнопленник, който е бил ранен от мина, до момента в който е бил заставен от съветските военнослужещи да прави разминиране ", се показва в отчета.
 Доклад на Организация на обединените нации: Руските сили в Украйна изтезават, осакатяват и насилват военнопленници
Доклад на Организация на обединените нации: Руските сили в Украйна изтезават, осакатяват и насилват военнопленници

Описват се и закононарушенията срещи цивилни

Освободените военнопленници са съобщили на Организация на обединените нации, че съветските сили са ги измъчвали в плен.

" При един от случаите украински военнопленник разказва, че е бил хванат от съветските въоръжени сили през ноември 2023 година в Запорожка област и отведен в сграда в частно домакинство, където трима съветски военнослужещи са го разпитвали и измъчвали, с цел да извлекат информация от военно естество ", гласи отчетът. " Извършителите са го ритали в лицето и торса с такава мощ, че са му счупили ребрата, душили са го с найлонов плик и са го заплашвали, че ще го екзекутират и ще му отрежат ухото, до момента в който го притискат с нож ".

Според отчета 39 от 60-те военнопленници разкриват, че по време на тяхното пленничество са били подложени на полово принуждение, изразяващо се в опит и закани за обезчестяване и кастрация, побоища или потребление на електрошок върху гениталиите и неведнъж наложително разголване, в това число по време на разпити и за инспекция за татуировки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР