Русия може да доставя газ за Европа чрез газопровода Северен

...
Русия може да доставя газ за Европа чрез газопровода Северен
Коментари Харесай

Случаят с тръбата. На Северен поток му остава една линия, но и тя няма да помогне

Русия може да доставя газ за Европа посредством газопровода " Северен поток 2 ", който не е развален от детонациите, сподели съветският вицепремиер Александър Новак.

„ За страдание, заради бойкот, една линия беше развалена, нужен е обзор и надлежно да се вземат спомагателни решения за ориста на тази нишка ", съобщи вицепремиерът.

" Що се отнася до втората линия, тя е подготвена, построена е и в случай че се вземат нужните правни решения от европейските сътрудници по отношение на нейното узаконяване и унищожаване на рестриктивните мерки, мисля, че Русия би могла да обезпечи подобаващи доставки по тази линия на газопровода в къси периоди, " той сподели.

Е, европейците има защо да се замислят. Преди това в продължение на шест месеца те не смееха да пуснат „ Северен поток 2 “ с аргумента, че това деяние би било акт на капитулация на Европейския съюз пред Русия (цитат на немския вицеканцлер Роберт Хабек).

Самият водопровод обаче беше изцяло подготвен, той можеше да бъде включен задоволително бързо - германците не просто не разрешиха работата му със закон, а единствено стопираха узаконяването, т.е. оставиха си място за маневриране. Освен това „ Северен поток-1 “ работеше, тъй че обстановката правеше изцяло допустимо да не се подхващат никакви дейности.

Днес обстановката се промени. Първо, Украйна, откакто блокира съвсем една трета от преноса през нейната територия, сподели, че блокирането на останалите размери е елементарна работа. Това даже, в случай че не се брои обстоятелството, че там се водят военни дейности и във всеки миг украинската ГТС може да получи „ повреди, несъвместими с живота “.

Второ, като за начало доставката на СП-1 беше спряна, а по-късно самият СП-1 завърши един дълъг живот без ясни вероятности за възобновяване в обозримо бъдеще. И най-важното е, че към този момент няма никаква сигурност, че нищо няма да се случи с останалата нишка на СП-2. Или с Турски поток. Или с каквото и да било. Хибридната война против Русия най-сетне минава всевъзможни граници, в този момент можете да очаквате всичко.

Ако не беше измама, в действителност можеше да се направи опит да се поправят развалените " тръби ", и то - съгласно потребностите на момента - в най-кратки периоди. Реалното положение на хибридната война обаче не разрешава това. В последна сметка те не просто го взривиха, с цел да се поправи всичко по-късно.

Разбира се, времето на ремонта и самата му опция би трябвало да се преценяват от експерти. Немският Der Tagesspiegel, подсещам, незабавно след саботажа, базирайки се на информация от немските държавни кръгове, писа, че двете линии " СП-1 " и една от двете линии " СП-2 " могат да бъдат дефинитивно изключени. И това, опасявам се, не е някаква повърхностна оценка, а още по-малко блъф и детайл на агитация.

Според изданието немските разследващи служби са сигурни, че в случай че не се извърши незабавен ремонт, тогава в тръбите ще потече прекалено много солена вода, което ще докара до разяждане.

Само оня ден формалният канал на Газпром в Telegram заяви, че налягането в двете линии на авариралия газопровод СП-1 и линия A на СП-2 се е нормализирало и приключването на газ е спряло. Също по този начин беше обявено, че компанията работи за понижаване на налягането в линия B на втория " поток ".

„ За задачата компанията изпомпва природния газ в тръбопровода. Това ще разреши безвредна инспекция на целостта на линия B, както и ще понижи евентуалните опасности за околната среда при положение на вероятно приключване на газ “, оповестява изданието.

Екологията и прекъсването на приключването на скъпи артикули, несъмнено, също са положителни неща, само че през днешния ден главният въпрос е: какво ще де саже за тръбите? А надали някой ще може да отговори на този въпрос в близко бъдеще. Факт е, че съветската страна няма право да инспектира развалени тръби.

Ден преди този момент операторът на газопровода СП-1, Nord Stream AG, разгласи, че е невероятно да се инспектират развалени тръби в изключителните стопански води на Дания без съответните разрешителни. Според оператора датските управляващи са приели настояването за изследване, само че издаването на позволение може да отнеме до 20 дни.

Освен това притежателят на кораба, който е подготвен да отиде на мястото на случая за инспекция в полза на Nord Stream AG, заяви, че към момента не може да получи позволение за овакантяване от Министерството на външните работи на Норвегия.

По-рано шведските управляващи обявиха, че към авариралия сектор от газопровода са неразрешени навигацията и заставането на котва, гмуркането и потреблението на подводно съоръжение. Тоест просто не ни позволяват до мястото на престъплението. И явно няма да ни пуснат, до момента в който не бъдат унищожени всички доказателства, само че най-важното, до момента в който „ жертвата “ на килъра най-сетне не замине за различен свят.

Още един път се връщаме към известието на немските разследващи служби, представено от Der Tagesspiegel: в случай че не се извърши незабавен ремонт, тогава в тръбите ще потече прекалено много солена вода, което ще докара до разяждане. СПЕШНО.

А Дания ще издава позволение единствено за 20 дни. След това тя ще откри някаква причина да забави процеса. А Швеция ще бъде обвързвана - въпреки всичко и тя ще би трябвало да организира следствие в свои води.

Като цяло, в случай че желаете, можете да дърпате, до момента в който развалената тръба просто изгние на дъното на морето. Или даже можете да кажете на съветските експерти: благодаря, ние някак си ще го разберем без вас.

Според Шведското радио окончателното решение за ремонта на линиите на Северен поток ще бъде взето от държавните управления на Швеция и Дания. Предполага се, че ремонтът въобще няма да бъде осъществен.

Съгласно интернационалните правила в този момент операторът на тръбопровода може да бъде длъжен да кандидатства още веднъж пред управляващите на двете страни за ремонт и подмяната на тръби на развалени линии в шведската и датската стопански зони, оповестяват медиите.

Всъщност през 2018 година шведското държавно управление се съгласи с построяването на СП-2, като разреши единствено поддръжка и дребни поправки. И тук ремонтът очевидно не е " дребен ".

Ново заявление може да се сблъска с проблем: макар че самият " Северен поток " не е включен в санкционния лист на Европейски Съюз, главният притежател на газопроводите, съветският " Газпром ", е под наказания.

Според известия в медиите се чака Северен поток скоро да кандидатства за ново позволение.

„ Ако държавното управление се съгласи с бъдещо заявление, Швеция, както и Дания, която би трябвало да уведоми, дават на Русия непрекъсната опция в бъдеще да употребява доставките на газ като средство за напън ", твърди цитираната медия.

" Ако заявката бъде отхвърлено, следствието евентуално ще бъде, че морската вода, проникнала в тръбите, ще аргументи разяждане, която в последна сметка ще унищожи тръбите “, заключава Шведското радио.

Някой съмнява ли се, че заявката или ще бъде отхвърлено неотложно, или ще „ отсрочват в офисите “ дълго време, като в последна сметка се удавят в бюрократичната процедура?

Повтарям, не са го взривили единствено с цел да го оставят да бъде ремонтиран. Също по този начин няма подозрение, че поръчителите на този бойкот имат въздействие върху управляващите на Дания и Швеция.

Освен това Русия даже няма право да проверява случилото се в Балтийско море. Според представителя на съветското външно министерство Мария Захарова датското държавно управление има намерение да откаже на Руската федерация присъединяване в следствието на случая.

Според нея министърът на външните работи на тази страна Йепе Кофод е наредил на своите представители в Ню Йорк да откажат присъединяване в особено съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което е свикано от Русия. Кофод изясни това решение с обстоятелството, че Русия се пробва да " насочи курса за разискване на саботажа <...> и да отклони вниманието от събитията в Украйна ".

Според Захарова датският министър е обвинил съветската страна в " разпространяване на погрешна информация за хипотетичното присъединяване на Запада във взривяване на газопроводите " и е декларирал " решимостта на държавното управление да откаже на Русия да взе участие в следствието на саботажа и да разпознава тези виновен. "

Но е явно, че следствието би трябвало да бъде извършено освен от страните, в чиито териториални води се е случило всичко, т.е. Дания и Швеция, само че и от най-заинтересованите страни, т.е. Германия и Русия.

Василий Небензя, непрекъснат представител на Руската федерация в Организация на обединените нации, приказва за това, по-специално, отбелязвайки, че без присъединяване на Москва следствието не може да се назова обективно, защото Руската федерация е притежател на тръбопроводите.

От своя страна на 6 октомври съветският заместител външен министър Сергей Вершинин съобщи, че Москва упорства за интернационално следствие на аргументите за детонациите на „ Северен поток “.

Фактът, че присъединяване на Русия в следствието на саботажа е наложително, съобщи и прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

„ Досега от тези конференции, които се организираха в Дания и Швеция, чухме такива тревожни изказвания, че всяко съдействие с съветската страна е изключено ", напомни той.

" Ние, несъмнено, ще изчакаме някои уточнения по този въпрос, считаме, че, несъмнено, присъединяване на съветската страна в огледа на местата на вредите и в следствието на случилото се би трябвало да бъде наложително “, сподели Песков.

А какво да кажем за Германия? Както стана известно, тя има намерение да сътвори взаимно с Дания и Швеция взаимен екип за следствие на случая. Според немския вътрешен министър Нанси Федър, Русия е декларирала по-рано, че следствието не би било обективно без нейното присъединяване. Тоест, би трябвало да се разбере, че без присъединяване на Русия, явно, ще бъде?

Изглежда, че на германците не им пука. Тук канцлерът Олаф Шолц сподели, че страната му може да подсигурява енергийната си сигурност, без значение от изключителното състояние на „ потоците “. Вярно, той не посочи по какъв начин и какво е енергийната сигурност като цяло. Добра мина в неприятна игра?

Разбира се, немските ПХГ са цялостни на 92%, обстановката не е толкоз трагична, колкото доста от нас си мислят. Освен това Берлин може да усили покупките през Белгия и Холандия, да стартира да мисли за закупуване на LNG (това най-вероятно ще би трябвало да стане посредством взаимните старания на ЕС).

Германските жители няма да замръзнат, което не може да се каже за бизнеса. Всъщност в актуалната обстановка енергийната сигурност може да бъде реализирана единствено посредством понижаване на потреблението, а това може да стане единствено посредством закъснение на промишлеността. Планът на Съединени американски щати за деиндустриализация на Европа постепенно, само че несъмнено върви напред.

Разбира се, би било допустимо да се пусне втората линия на СП-2, както предложи А. Новак. Но, първо, като цяло това няма да реши казуса.

Второ, всеки миг може да се случи нещо с нея, както и с други останали „ тръби “, по които газът продължава да тече от Русия към Европа. А и германците надали ще се съгласят с това, което считат за " капитулация ". Дори в незабавен случай...

Трябва да се разбере, че пренасочването на съветските въглеводороди от Европа към Азия, както и процесът на крах на европейската стопанска система са процеси, които не могат да бъдат спрени.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР