"Русия лесно ще преживее "загубата" на Молдова", обявява "Московский комсомолец"

...
"Русия лесно ще преживее "загубата" на Молдова", обявява "Московский комсомолец"
Коментари Харесай

Русия лесно ще преживее загубата на Молдова

"Русия елементарно ще преживее "загубата " на Молдова ", афишира "Московский комсомолец " в заглавие на публикация във връзка успеха на проевропейския претендент Мая Санду на президентските избори в Молдова.

Тя ще смени на поста Игор Додон, считан за един от най-големите последователи на Владимир Путин в постсъветското пространство, написа вестникът. Според него Санду, в качеството си на някогашен министър председател и министър на образованието, е станала известна с това, че е издействала проучването на съветски език в молдовските учебни заведения да не е наложително.

Изданието напомня, че Молдова е измежду най-бедните страни в Европа и твърди, че неналичието на стопански напредък се дължи на обстоятелството, че републиката е на кръстопът сред Русия и Европейския съюз и че до неотдавна действаха ограничавания върху молдовския експорт за Русия, наложени откакто Кишинев подписа съглашение за асоцииране с 27-те.

По данни от 2018 година към 11 на 100 от молдовския експорт е за Русия и 58 на 100 - за Европейски Съюз, а по данни от 2019 година Молдова заема седмо място по брой на мигрантите в Русия, напомня още "Московский комсомолец ".

Изданието цитира специалист, съгласно който стопанската система на Молдова зависи значително от парите, които работещите в чужбина молдовци пращат на роднините си в страната. Така че Русия нищо няма да загуби от европейския избор на Молдова, споделя той. По думите му след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики "бившите приятелски републики ", в това число Молдова и Украйна, са получавали субсидии от Русия, което е задържало растежа на съветската стопанска система.

Дори и Молдова да влезе в Европейски Съюз и НАТО, Москва няма да има защо да съжалява - "ще ни останат повече пари ", заключава специалистът от Информационно-аналитичния център "Алпари " Александър Разуваев.

Смятаният за проруски президент Игор Додон не извърши обещанията си да върне съветския език в учебните заведения и да сътвори дейна коалиция за развиването на търговията с Русия, споделя пред вестника политологът Андрей Перла. Той се пита каква е била изгодата на Москва от Додон и установи, че след президентските избори в Молдова Москва няма да почувства съществено изстудяване на връзките с Кишинев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР