Русия купува военни стоки от Китай - дронове, каски и

...
Русия купува военни стоки от Китай - дронове, каски и
Коментари Харесай

Китай продава военно оборудване на Русия, пише Политико

Русия купува военни артикули от Китай - дронове, каски и бронежилетки. Това изданието Политико, като се базира на данни на митниците.

Западни медии неведнъж са писали, че Китай, макар заявената си позиция на неутралитет във връзка с войната на Русия с Украйна, доставя на Москва военно съоръжение и хранителни запаси.

Китай отхвърля всички обвинявания във военна поддръжка за Русия. Преди дни формалният представител на Министерството на външните работи на Китай Мао Нин сподели, че Пекин не доставя оръжие на страните в спора.

Разследващите публицисти откриват, че сумата на доставките надвишава 100 млн. $. Освен това износът на кевлар за бронежилетки се е нараснал с близо 70% и надвиши 225 млн. $.

Киев също купува военно съоръжение от Китай, само че доставките на китайски артикули за Украйна са намалели с 61% до 5 млн. $, написа изданието.

Мениджърът по продажбите на китайския производител на бронежилетки Shanghai H Win споделя пред кореспонденти в телефонен диалог, че компанията получава доста поръчки за своите артикули от дистрибутори. По думите му компанията не може да изнася артикули непосредствено за Русия.

В същото време на уеб страницата на Shanghai H Win е оповестена фотография на покупател с тип на европеец. На въпрос на Политико от кое място е индивидът на фотографията представител на компанията споделя, че е мъчно да се назове страната. След диалога фотографията е изтрита.

Разследващите публицисти са анализирали документите и са разпознали веригите за доставки. Получените данни им разрешават да заключат, че покупките нормално се правят от компании еднодневки.

Досега Пекин не е осъдил съветската експанзия против Украйна и отхвърля да наложи наказания на Русия поради нашествието през февруари 2022 година при гласоподаване на резолюции на Организация на обединените нации, които приканват Москва да изтегли армията си от украинската територия.

От началото на войната Европейският съюз се пробва да убеди китайския президент Си Дзинпин да окаже напън върху съветския президент Владимир Путин , тъй че той да приключи военната си инвазия в Украйна.

През февруари Китай разгласява предложение в Украйна, което приканва за преустановяване на огъня и мирни договаряния, само че не и за евакуиране на съветската войска от Украйна. Кремъл приветства предлагането, а западните съдружници на Украйна го подлагаха на критика с аргумента, че.

През март Си Дзинпин посети Москва и се срещна с Путин.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР