Русия, края на XIX век, в сцените от селския живот

...
Русия, края на XIX век, в сцените от селския живот
Коментари Харесай

Без сцена и завеси: „На гости“ у „Вуйчо Ваньо“


Русия, края на XIX век, в " сцените от селския живот " на околните към мощно влюбения в Елена Андреевна интелектуалец вуйчо Ваньо. И София, началото на 2022 година, където класическите чехови герои оживяват още веднъж, с цел да се допрян до своята аудитория: без сцена, пердета и антракт. В първия за България така наречен „ уебсайт спесифик спектакъл “ или театър, приспособен за съответно пространство.

„ Има един сценичен план във Англия, там актьорите тичат из една къща, а публиката ги следва. Дойде пандемията и с ограничението на обществените контакти се замислих, че в тези времена, когато театърът остана затворен, а ние си общувахме и се виждахме, като си вървим на посетители, за какво и публиката да не отиде на посетители на персонажите от чеховата пиеса „ Вуйчо Ваньо “, споделя младата режисьорка Мартина Георгиева.

Едно лято безспирни подготовки и текстът в превод на Атанас Далчев оживява в шест персонажи, а актьорите Георги Няголов, Мартина Пенева, Лора Недялкова, Петър Петров, Елена Дечева и Георги Караиванов демонстрират какъв брой е значимо да се бориш за своето място в света, за правото да се надяват и да имат вяра. Художници са Ирена Дойчева и Диана Тотева, а музиката към спектакъла е на композитора Лъчезар Павлов.

„ Аз въобще не желая от мен да произлезе нещо изключително или да основа нещо велико, само че просто ми се желае да пребивавам, да бленувам, да се надявам, да съумявам навсякъде… ", Антон Павлович Чехов.

„ Избрах Чехов и неговото време, тъй като е човешко, той се занимава със орисите на хората, такива каквито би трябвало да бъдат изживени, без да има стопове, да има трудности да има прекъсване на същинското възприятие на човешкото “, споделя Мартина Георгиева.

В разходка из къщата на „ Вуйчо Ваньо “ ни съпровожда актрисата Мартина Пенева, която влиза в ролята на Соня, най-младата героиня в класическата пиеса.

„ Най–хубавото е, че чупим четвъртата стена, заставаме очи в очи с публиката и дори от време на време може да кажеш съответното изречение или монолог навръх избран човек “, признава Мартина Пенева.

„ Когато изоставен къщата, мощно ми се желае всеки от тях да излезе с готовност да им се случват неща, да не се опасяват да покажат възприятията си, да не се опасяват да обичат “.

Създателите на новия театър „ Вуйчо Ваньо “ по едноименната пиеса на А. П. Чехов канят театралната аудитория на 2 и 3 март в Творческа къща “Grozarde”, бул. „ Мадрид “ 16, от 19:00 ч.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР