Русия, Китай и Иран проведоха съвместни военноморски учения. И трите

...
Русия, Китай и Иран проведоха съвместни военноморски учения. И трите
Коментари Харесай

Русия, Китай и Иран с обща демонстрация на военна сила

Русия, Китай и Иран организираха взаимни военноморски учения. И трите страни под една или друга форма се намират в борба със Запада, изключително със Съединени американски щати, което повдига въпроса дали Западът би трябвало да се тормози от сходно съдействие и то военно, показва Българска телеграфна агенция.

На 21 януари Русия, Китай и Иран започнаха третото издание на взаимните си военноморски учения "Пояс на морска сигурност 2022 ". Те се състояха в северната част на Индийския океан и обгърнаха повърхност от 17 000 кв. км.

Маневрите включваха разнообразни тактически извършения като избавяне на пламнал кораб, освобождение на похитен транспортен съд и събаряне на цели във въздуха през нощта.

"Целта на това обучение е да увеличи сигурността в района, както и да разшири многостранното съдействие сред трите страни ", разгласи пред иранската държавна телевизия представителят на ученията иранският контраадмирал Мостафа Таджолдини, представен от "Ройтерс ".

Интерпретациите за това каква тъкмо е задачата на ученията са разнопосочни. От една страна, са по-сдържаните мнения в съветските и китайските медии, а на противоположния полюс са американските, които демонстрират паника. Иранските реакции от провеждането им са очебийно възторжени.

Китайски военни анализатори обявиха пред близкия до Китайската комунистическа партия таблоид "Глобал таймс ", че задачата на ученията е да задълбочат съдействието сред трите страни, само че и да покажат способността на Китай да поддържа международния мир и морската сигурност.

"Глобал таймс " показва, че в основата на тристранното съдействие стои взаимната изгода, а не образуването на съюз и опълчването. Според представени от изданието специалисти Иран може да обезпечи на Китай по този начин нужния му нефт и да усили мощта си посредством износа на енергоносители.

Не по този начин мислят обаче западните издания и цитираните от тях специалисти.

"Уолстрийт джърнъл " означи, че изключително китайско-руското съдействие е ново предизвикателство за Съединени американски щати, а взаимните военни учения и взаимният продан на технологии имат за цел да лимитират американското въздействие.

Според западни специалисти е мъчно да се дефинира степента на това взаимоотношение, защото двете страни строго управляват информацията по въпроса. Но общите стопански съюзи, военни учения и усилвания на отбранителния капацитет, както и изявленията на водачите на Русия и Китай по въпроса несъмнено са знак за задълбочаване на съдействието.
"Те са две разнообразни закани. Но към този момент са взаимносвързани поради съдействието си ", счита Майкъл Кофман, боен специалист и експерт по Русия в Си Ен Ей, неправителствена аналитична организация от Арлингтън, Съединени американски щати.

Напрежението в връзките на Вашингтон с Москва обезпечава прикритие на Пекин, показва пред "Уолстрийт джърнъл " Василий Кашин, боен специалист и експерт по Китай от Висшето икономическо учебно заведение в Москва.

"САЩ не могат да се надяват да надделеят в противоборството с Китай, в случай че не съсредоточат целия си запас в Тихоокеанския район ", сподели той. "Русия и Иран са страните, които вършат това концентриране съвсем невероятно. "

Си Ен Ен отбелязва обстоятелството, че откогато е встъпил в служба през юни, новият ирански президент Ебрахим Раиси води външна политика с източна устременост, във фокуса на която е задълбочаването на връзките с Пекин и Москва. Като сладкодумен образец за това се показва присъединението през септември на Техеран към Шанхайската организация за съдействие - централноазиатско районно обединяване за сигурност, доминирано от Китай и Русия.

Иранският народен представител Махмуд Абасзаде Мешкини съобщи, че триъгълникът Русия-Китай-Иран може да приключи едноличната надмощие на Запада, заяви иранската държавна информационна организация ИРНА.

"Присъединяването на Иран към Шанхайската организация за съдействие сътвори нов политико-икономически полюс в района, което може да приключи с прекратяването на едноличната надмощие на Съединени американски щати и Запада ", означи той. "Китай и Русия като другите два ъгъла на този триъгълник имат военна и политическа мощност, наред с право на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и по този метод съдействието им с Иран усилва общата им мощност. "

Всяка от трите страни - Китай, Русия и Иран има съществени проблеми със Запада.

Между Китай и Съединени американски щати има интензивно опълчване в политическата, военната и икономическата сфери. И това напрежение сред Вашингтон и Пекин в последните години единствено нараства и като главен дразнител в тях напоследък се очерта въпросът за Тайван.

Русия също има дългогодишни проблеми със Запада, които също порастват прогресивно през последните години. Напрежението в тези връзки сходно на това в китайско-американските се повиши неимоверно, като най-голямото му проявяване е сегашната рецесия към Украйна.

Проблемите на Иран със Съединени американски щати от своя страна водят началото си още от Ислямската гражданска война там през 1979 година и основаването на Ислямската република и идването на власт на аятоласите. Оттогава до момента то на процедура не е спирало да се повишава, преминавайки през доста горещи етапи, като се стартира от 444-дневната заложническа рецесия в американското посолство (1979 - 1981 г.) и се стигне до актуалното напрежение към иранската нуклеарна стратегия.

От ръководството на президента Барак Обама главен приоритет за Съединени американски щати е Индийско-тихоокеанският район и затова те няма по какъв начин да не са разтревожени от събитието, че тези учения стават точно в него.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР