Русия каза, че ще направи всичко необходимо, за да могат

...
Русия каза, че ще направи всичко необходимо, за да могат
Коментари Харесай

Русия ще съдейства на специалистите от МААЕ да посетят Запорожката АЕЦ

Русия сподели, че ще направи " всичко належащо ", с цел да могат експерти от Международната организация за атомна сила (МААЕ) да посетят украинската Запорожка АЕЦ на фона на опасенията за сигурността на централата поради обстрел, съобщи Ройтерс.

Запорожката атомна централа, която е най-голямата в Европа, беше завладяна от Русия през март малко след началото на нашествието й в Украйна. През последните дни обектът беше подложен на артилерийски обстрел. Москва и Киев си размениха обвинявания за стрелбата, която и двете страни настояват, че обстрелът може да докара до нуклеарна повреда.

" В тясно съдействие с организацията и нейното управление ще създадем всичко належащо, с цел да могат експертите от МААЕ да посетят централата и да създадат правдива оценка на разрушителните дейности на украинската страна ", уточни говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова в изказване, оповестено през днешния ден.

Русия твърди, че Украйна неразумно обстрелва централата, а Киев отвърна, че самите съветски военни са виновни за ударите по нея, с цел да могат да обвинят Киев за каквито и да било следващи спирания на електрозахранването, отбелязва Ройтерс. Украински чиновници също по този начин обявиха, че съветски сили употребяват централата за като щит до момента в който обстрелват близки градове и села под контрола на Украйна.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предходната седмица прикани за преустановяване на боевете наоколо до Запорожката АЕЦ.

Постоянният представител на Русия в МААЕ, представен от медиите, сподели, че посещаване на екип на организацията в централата ще бъде проведено в близко бъдеще, само че пред него остават трудности. " За нас най-важното нещо е да подсигурим цялостната сигурност на интернационалната задача ", сподели Михаил Улянов, представен от организация РИА Новости.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР