Русия категорично отхвърля обвиненията на турската опозиция за намеса в

...
Русия категорично отхвърля обвиненията на турската опозиция за намеса в
Коментари Харесай

Дмитрий Песков: Русия категорично отхвърля обвиненията за намеса в изборите в Турция

Русия изрично отхвърля обвиняванията на турската съпротива за интервенция в президентските избори в страната, които се организират на 14 май.

" Това е изключено ", отсече прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков пред ТАСС в събота.

Той акцентира, че Русия ще почете избора на турския народ.

Песков разяснява изказването на ръководителя на опозиционната Републиканска национална партия на Турция Кемал Кълъчдароглу за хипотетичната интервенция.

" Лидерът на опозицията сподели, че има доказателства за съветска интервенция. Той към момента не ги е показал. Сигурни сме, че няма да може да направи това, тъй като те в действителност не съществуват ", сподели Песков. " Като цяло сме извънредно разочаровани от това изказване на опозицията в Турция, сподели представителят на Кремъл.

Той обърна внимание на обстоятелството, че точно опозиционната партия се назовава директен почитател на Кемал Ататюрк.

" Уместно е да напомним, че създателят на Република Турция и архитектът на външнополитическата вероятност на модерна Турция, Ататюрк, който беше корав покровител на развиването на руско-турските връзки, точно при Ататюрк беше положена основата на нашите другарски и добросъседски връзки ", сподели Песков. Споменатото изявление на Кълъчдароглу очевидно опонира на тази визия на Ататюрк ", акцентира той.

" От своя страна Русия държи на равнището на връзките, реализирано през последните години, увери прессекретарят на президента на Руската федерация. Според него " достиженията в региона на взаимноизгодното съдействие в области като туризъм, селско стопанство, търговия, енергетика, превоз, филантропични връзки и други области са явни. Това е взаимоотношението, което е в действителност взаимноизгодно за народите на двете страни ", сподели Песков. " И, несъмнено, ще почитаме избора на турския народ ", сподели представителят на Кремъл.

Припомняме, че на 12 май Кълъчдароглу прикани Москва да не се намесва в президентските и парламентарни избори в републиката.

Той загатна за онлайн операции, в това число издание на видеоклипове и фотоси.

Кълъчдароглу упрекна " съветските другари " на Турция в отговорност за стартиране на публикации, монтажи и сюжети с " надълбоко подправено " наличие.

" Ако желаете да продължим нашето другарство след 15 май, отдръпнете ръката си от турската страна. Ние ще продължим съдействието и другарството ни ", написа Кълъчдароглу в " Туитър " на турски и съветски език в четвъртък вечерта.

Турция няма да рискува със наказания против Русия
Турция няма да рискува със наказания против Русия

Турският външен министър отхвърли настояванията на опозицията

Исканията на опозицията в Турция страната да се причисли към глобите против Русия са рискови за турската стопанска система и енергетика. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу при започване на май.

Той уточни, че изказванията на опозицията не са в полза на Анкара и е належащо да се схване уравновесен метод към интернационалните връзки.

Чавушоглу предизвести, че налагането на наказания против Москва може да навреди на Турция.

Откакто Русия стартира военната си интервенция в Украйна през февруари предходната година, Анкара се пробва да балансира връзките си с Русия и Запада и сега работи по плана за газопровод " Турски поток " с Москва.

Турция, която е членка на НАТО, поддържа близки връзки както с Украйна, по този начин и с Русия и се стреми да балансира връзките по време на войната, отхвърляйки западните наказания против Москва, като в същото време подлага на критика съветската инвазия и доставя на Киев дронове и друго въоръжение.

Заедно с Организация на обединените нации, Турция посредничи за обновяване на износа на зърно от украинските черноморски пристанища, което остава единственият забележителен дипломатически пробив в седеммесечния спор.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР