Русия изстреля в петък спасителен кораб за двама свои космонавти

...
Русия изстреля в петък спасителен кораб за двама свои космонавти
Коментари Харесай

Русия изстреля празен кораб към МКС

Русия изстреля в петък избавителен транспортен съд за двама свои космонавти и астронавт на НАСА, чието назад пътешестване до у дома беше рисково поради теч в корпуса на капсулата, до момента в който беше скачена на Международната галактическа станция, предава Асошиейтед Прес.

Новата празна капсула " Союз " би трябвало да дойде на орбиталната станция в неделя.

За теча на капсулата през декември бе упрекнат микрометеорит, който е пробил външен нагревател, източвайки охлаждащата течност. Същото нещо се случи още веднъж по-рано този месец, този път на свързан съветски товарен транспортен съд. Камерите демонстрират дребна дупка във всеки от двата галактически кораба.

Руската галактическа организация отсрочи изстрелването на заместващия Союз, търсейки индустриални недостатъци. Не бяха открити проблеми и организацията извърши изстрелването преди зазоряване в петък от Казахстан на капсулата с пакети доставки, закрепени на трите седалки.

Като се има поради незабавната потребност от тази капсула, двама висши чиновници на НАСА пътуваха от Съединени американски щати, с цел да следят изстрелването персонално. За облекчение на всички, капсулата безвредно доближи орбита девет минути след политане - " Перфектно пътешестване до орбита ", заяви Роб Навиас от НАСА за ръководство на задачата от Хюстън.

Длъжностни лица бяха решили, че е прекомерно рисковано да върнат Франк Рубио от НАСА и Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин от Русия назад в техния развален " Союз " идващия месец, както беше в началото планувано. Без охлаждаща течност температурата в кабината ще се увеличи по време на пътуването назад до Земята, евентуално ще повреди компютри и друго съоръжение и ще изложи екипажа на несъразмерна топлота.

Докато новият " Союз " не дойде, проектите за изключителни обстановки изискват Рубио да премине към капсулата на екипажа на SpaceX, която е закачена на галактическата станция. Прокопиев и Петелин остават на своя развален " Союз " в малко евентуалната потребност от бързо бягство. Наличието на един човек по-малко на борда ще поддържа температурата до задоволително равнище, заключават съветските инженери.

Повреденият " Союз " ще се върне на Земята без екипаж на борда до края на март, тъй че инженерите да могат да го изследват.

Тримата мъже излетяха в този " Союз " предишния септември за шестмесечна задача. Сега те ще останат в космоса цяла година, до момента в който бъде подготвена нова капсула за промяна на екипажа им през септември. Това се постанова поради изстрелването на празна капсула.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР