Русия използва забранени химически оръжия - по-специално газ хлорпикрин -

...
Русия използва забранени химически оръжия - по-специално газ хлорпикрин -
Коментари Харесай

WSJ: Руските сили използват забранени химически оръжия в Украйна

Русия употребява неразрешени химически оръжия - по-специално газ хлорпикрин - в борби по цялата фронтова линия в Украйна, за да отслаби способността на украинските войски да пазят укрепени позиции и даже да ги принуди да правят отстъпка.

Американски и украински публични лица, лекари, бойци и наблюдаващи, споделят, че потреблението на неразрешени химически оръжия от Русия на бойното поле става все по-често, оповестява.

По-рано този месец Съединени американски щати оповестиха наказания против съветски компании и държавни организации, участващи в основаването и доставката на химически оръжия, употребявани на фронта, като особено подчертаха веществото хлорпикрин. Химикалът, от време на време употребен в пестициди, е въведен в употреба по време на Първата международна война и е неразрешен за потребление в бойни дейности от Конвенцията за химическите оръжия, която Русия е подписала.



„ Руските сили са употребявали химическото оръжие хлорпикрин и сътрудници за битка с вълнения, като способ за водене на война, с цел да изместят украинските сили от укрепени позиции “, сподели в понеделник Робърт Ууд, дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации. „ Използването на такива химикали не е изолиран случай. “

Дан Касета, специалист по химически оръжия и асоцииран откривател в мозъчния концерн Royal United Services Institute в Лондон, изяснява пред WSJ, че хлоропикринът е отровен за хора и животни и работи като дразнител.

В взаимозависимост от степента на излагане, газът може да изгори кожата, да раздразни слъзните канали и да затрудни дишането. Химикалът е сменен от по-модерни субстанции, от време на време употребявани от полицията като сълзотворен газ, известни като CN и CS, които също са неразрешени от конвенцията, сподели Касета.

„ Според капитан Дмитрий Сергиенко, помощник-командир на Аналитичния център на силите за поддръжка на украинската войска, който проучва потреблението на химически оръжия на фронта, и трите субстанции се употребяват от руснаците на бойното поле. Въпреки че неговата група главно записва потреблението на CN и CS в региона, който наблюдават, те също са разкрили две гранати, съдържащи хлорпикрин, на изоставени съветски позиции “, написа WSJ.

Лейтенант Виталий Катрич, боен доктор, работещ в стабилизационен пункт покрай фронта, сподели, че е имало моменти, когато всеки втори пациент, който лекува, е бил изложен на токсичен газ.

Украинците следят потреблението на химически оръжия на фронта от февруари 2023 година и броят на доказаните произшествия непрестанно нараства. Към 3 май 2024 година са удостоверили 1891 сходни офанзиви - 444 от тях през април и 373 през предходния месец март. Тези цифри са непълна картина, защото интензивността на боевете постоянно прави невероятно да се стигне до мястото, където е употребен газът, с цел да се вземат проби или да се интервюират бойци, написа WSJ.

Наскоро обаче известен съветски боен z-блогър удостовери и сподели фрагменти по какъв начин съветските сили благодарение на дрон употребяват химически гранати на фронта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР