Русия изпадна във фалит по държавния си дълг в чуждестранна

...
Русия изпадна във фалит по държавния си дълг в чуждестранна
Коментари Харесай

Русия изпадна във фалит по държавния си дълг в чуждестранна валута

Русия изпадна във банкрут по държавния си дълг в задгранична валута за първи път от един век насам, заяви Блумбърг. До обстановката се стигна, откакто западни наказания ограничиха опциите на Москва да заплаща на задграничните кредитори.

През последните месеци страната намираше способи да заобикаля глобите, наложени поради нашествието ѝ в Украйна. В края на неделния ден обаче изтече гратисният интервал за към 100 млн. $ лихвени заплащания, дължими на 27 май.

Тъй като този краен период беше пропуснат, отговорностите се смятат за неизпълнени, а Русия се оказа в така наречен дефолт неспособност да покрива отговорностите си към кредитори . Според организация Блумбърг това се случва за първи път от болшевишкия прелом през 1918 година насам.

Русия от своя страна отхвърли заключението, че е изпаднала в дефолт. Позицията на съветските управляващи е, че страната има нужните средства и желание да обслужва отговорностите си, само че е била принудена да не прави заплащанията.

Москва съобщи, че интернационалните наказания са основали "форсмажорна " обстановка, която я е принудила да обслужва деноминираните в непозната валута облигации в рубли. Две заплащания по новата скица, подредена от Путин, бяха осъществени в края на предходната седмица. Плащането в рубли обаче не дава отговор на договорите и е малко евентуално да бъде прието от вложителите.

По-рано в четвъртък министърът на финансите на Русия Антон Силуанов сподели, че обстановката съставлява "фарс " и отхвърли тя да съставлява изпадане в дефолт.

Изпадане на Русия в несъстоятелност няма да има непосредствени последици за жителите на страната, защото то не се дължи на липса на средства в държавния бюджет, написа Блумбърг.

Невъзможността за осъществяване обаче ще бъде удар върху репутацията на Кремъл и ще затрудни излизането на външните пазари след повдигане на глобите. По думите на специалисти, представени от организацията, изпадането в дефолт може да докара и до правосъдни каузи от страна на неудовлетворените вложители.

Съюзниците от Съединени американски щати и Европейски Съюз постановиха тежки наказания на Русия поради войната ѝ против Украйна, част от които бяха свързани с изолирането на Москва от интернационалните пазари.

В средата на май съветският финансов министър Силуанов сподели, че Москва ще обслужва задълженията си в рубли, в случай че Съединени американски щати блокират всички други варианти. В края на април, макар че и преди този момент твърдеше, че ще обслужва задълженията си единствено с преводи в рубли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР