Русия изгони холандски кореспондент на всекидневника Volkskrant, вестникът го определя

...
Русия изгони холандски кореспондент на всекидневника Volkskrant, вестникът го определя
Коментари Харесай

Русия изгони холандски журналист - втори западен журналист за 3 месеца

Русия изгони холандски сътрудник на всекидневника Volkskrant, вестникът го дефинира като мистериозно решение, учредено на административни нарушавания, оповестява " Ройтерс ".

Визата на Том Венинк е оттеглена в понеделник и се върна в Холандия в сряда, като съветските управляващи споделиха, че той би трябвало да е отвън страната най-рано до 2025 година

Венинк разяснява, че експулсирането му след 6 години в Москва е със застрашителен резултат върху други публицисти , три месеца.

" Забележително е, че дребните нарушавания отпреди години в този момент се изваждат от килера, с цел да ми анулират визата ", сподели Венинк, представен от Volkskrant в четвъртък.

Руските управляващи са му споделили, че е влезнал в северна провинция без позволение през януари 2020 година и не е съобщил местонахождението си в Москва през 2019 година

Той сподели, че неотдавна е имал проблеми и с подновяването на акредитацията си за пресата.

Венинк изясни, че не знае повода за експулсирането , " само че не виждам причина то да бъде ориентирано против мен персонално или против медията ".

" Това, което е ясно, е, че връзките сред Холандия и Русия са доста неприятни след свалянето на MH17 през 2014 година ", сподели той.
 Европейски Съюз прикани Русия да поеме отговорност за свалянето на MH17
Европейски Съюз прикани Русия да поеме отговорност за свалянето на MH17

Днес се навършват 7 години от нещастието...

Трима руснаци и украинец са съдени задочно в Холандия за по време на пътешестване от Амстердам до Куала Лумпур, всички 298 души на борда починаха.

Главният редактор на Volkskrant Питер Клок сподели, че съветските управляващи не са обяснили за какво се базират на старите нарушавания, с цел да изгонят журналиста .

" За нас е мистерия за какво съветското държавно управление е решило това в този момент ", сподели Клок, представен от всекидневника.

Холандският външен министър Бен Кнапен изрази страдание и сподели, че е имало диалози в Москва и Хага с съветските управляващи.

" Получихме отговор, че визата на кореспондента не може да бъде удължена по административни аргументи ", сподели Кнапен.

Нямаше незабавна реакция от Москва.

Русия през август отхвърли експулсирането на кореспондентката на БиБиСи Сара Рейнсфорд да е част от принуда или възмездие против Лондон , който отхвърля акредитация на съветски кореспондент.
 БиБиСи осъди решението на Русия да изгони публицист
БиБиСи осъди решението на Русия да изгони публицист

Като непосредствено посягане против свободата на медиите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР