Русия изглежда е направила обрат в позицията си, извършвайки просрочени

...
Русия изглежда е направила обрат в позицията си, извършвайки просрочени
Коментари Харесай

Русия извърши плащане по външния си дълг в долари, за да избегне дефолт

Русия наподобява е направила поврат в позицията си, извършвайки просрочени заплащания в долари по интернационалните си дългови отговорности, с цел да избегне дефолт, съобщи Ройтерс.

По-рано Москва съобщи, че ще заплаща задълженията си единствено в рубли, до момента в който над половината от валутните й запас не престават да са замразени поради западните наказания.

Късно през вчерашния ден съветското финансово министерство заяви, че е направило заплащане по от 564,8 млн. $ по еврооблигации с падеж през 2022 година и 84,4 млн. $ по еврооблигации с падеж през 2024 година И двете заплащания са осъществени в долари, както е планувано в споразуменията.

 Високопоставен представител на Съединени американски щати удостовери, че заплащанията са осъществен без да бъдат употребявани замразените в Съединени американски щати валутни запаси, като добави, че точният генезис на средствата не е явен.

Заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо сподели пред Ройтерс, че заплащанията са източили средства от военното сандъче на Русия и че са „ знак за триумф “ за санкционната политика на Съединени американски щати.

„ Нашата всеобхватна цел е да се опитаме да източим Русия от ресурсите, които употребява, с цел да поддържа стопанската система си и да финансира военните си старания, и по този начин да спрем нахлуването им в Украйна ", сподели Адейемо.

Русия съобщи, че е насочила нужните средства към лондонския клон на Citibank, един от така наречен „ сътрудници по заплащанията на облигациите “, чиято работа е да ги изплащат на притежателите на облигации. От Citibank са отказали коментар пред Ройтерс.

„ Плащанията са осъществени във валутата на емисия на съответните еврооблигации – в щатски долари “, заяви съветското финансово министерство. „ По този метод отговорностите за обслужване на еврооблигациите са изпълнени “, показват оттова.

Двама притежатели на облигации споделиха, че към момента не са получили средствата, само че процесът може да отнеме дни.

„ Не виждам причина те (агентите по плащанията) да не могат да извършат това заплащане “, сподели Каан Назли, портфолио управител на екипа в Neuberger Berman, който държи съветски държавни облигации.

Русия не е изпадала в дефолт от какъвто и да е било вид от финансовия провал през 1998 година и не е се е проваляла в покриването на отговорностите по външния дълг от 1918 година, когато Съюз на съветските социалистически републики отхвърля да заплаща задълженията на царска Русия.

Рискът от дефолт обаче нараства, защото западните страни постановиха наказания на Русия в отговор на нейната инвазия в Украйна, която Москва назовава „ специфична военна интервенция “.

Лихвените заплащания трябваше да бъдат изплатени по-рано този месец, само че 30-дневният „ гратисен интервал “, който държавните облигации постоянно имат в изискванията си, значи, че крайният период преди оповестяване на несъблюдение е 4 май.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР