Русия изглежда е на път да изпадне в неизпълнение и

...
Русия изглежда е на път да изпадне в неизпълнение и
Коментари Харесай

Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г.


Русия наподобява е на път да изпадне в несъблюдение и банкрут, откакто страната не е съумяла да покрие заплащанията по свои държавни облигации от близо 100 млн. $, които са изтекли на 27 май, оповестява " Блумбърг ". Гратисният интервал за издължаване на заплащанията по лихви по външния дълг е изминал на 26 юни.

Москва се бори да поддържа заплащанията от по 40 милиарда $ неизплатени облигации от началото на нашествието си в Украйна на 24 февруари, защото необятните наказания, наложени против нея, на процедура отрязаха страната от световната финансова система и направиха нейните активи недосегаеми за доста вложители.

Кремъл неведнъж е казвал, че няма учредения за банкрут на Русия, само че сега не е в положение да изпрати пари на притежателите на облигации заради глобите и упреква Запада, че се пробва да я докара до неестествен банкрут.

Това би било първото огромно несъблюдение на интернационалните облигации за страната след болшевишката гражданска война от 1917 година Усилията на Кремъл стигнаха непреодолима спънка в края на май, откакто Службата за надзор на задграничните активи към Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC) блокира опцията Москва да прави заплащания.

Към момента Русия има пари да погаси отговорностите си, само че те са блокирани в чужбина поради наложените ѝ ограничавания. Миналата седмица тя едностранно разгласи, че ще премине към обслужване на своя държавен дълг от 40 милиарда $ в рубли, само че следва да се види дали държателите на акции ще одобряват такива заплащания, или ще заведат процедури за несъблюдение.

Възможно е вложителите, които държат съответния съветски държавен дълг, да изчакат по какъв начин се развиват военните дейности в Украйна, с вяра западните наказания да се смекчат. Предвиден е период от 3 години, в който може да се заведат искове поради неплащането, сочат публични документи по отношение на съответните съветски държавни скъпи бумаги.

Към април 2022 година непознати вложители държат към 20 милиарда $ от съветските еврооблигации.

Докато формалното несъблюдение би било значително алегорично, като се има поради, че страната не може да взема интернационалните заеми сега и не се нуждае от това с помощта на изобилните доходи от експорт на нефт и газ, това евентуално ще увеличи разноските ѝ по заеми в бъдеще.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР