Русия иска пари от България заради спрените през миналата година

...
Русия иска пари от България заради спрените през миналата година
Коментари Харесай

Русия иска пари от България заради спрените доставки на природен газ - Политика

Русия желае пари от България поради спрените през предходната година доставки на природен газ. И сега страната ни купува газ от същите търговци, с които е работило и държавното управление на Кирил Петков. Но тогава не е имало търгове, на които да се предложи най-хубава цена и не се е претендирал документ за произхода на природния газ.

Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов пред Българска национална телевизия. По думите му сега тече преписка с " Газпром " поради " избрани искания за избрани суми ". Заради конфиденциалност Христов отхвърли да уточни каква е сумата. " Искат да им платим нещо, което считат, че им изискуем. Водим съвещания с способени адвокати. По този контракт нещата са под надзор ", посочи министърът. 

Доставките на природен газ бяха спрени през април 2022, два месеца след началото на войната. Русия едностранно реши да промени контракта и да изиска заплащанията да се правят в рубли, само че това не отговаряше на европейските наказания, наложени поради нашествието. България продължи да подава всеки месец искане за доставка на природен газ по параметрите в подписания контракт, само че това по този начин и не се случи. В началото на тази година срокът на контракта изтече.

Не е вманиачен този, който яде баницата, а този, който му я дава. Търговците са същите, само че са получавали по-високи предложения и е обикновено да сключат такава договорка. Същите търговци в този момент дават доста по-добри предложения, отстъпките са до 10 пъти по-големи от тогавашните цени ", сподели Христов.

Министърът разяснява и възможната възбрана за доставка на съветско нуклеарно гориво в Европейския съюз. Вчера президентът Румен Радев разгласи, че страната ни е подготвена да наложи несъгласие на сходна глоба от Брюксел.

Логиката на глобите е, че би трябвало да санкционират този, против който са ориентирани и в случай че ние би трябвало да пострадаме, да си разрушим енергетиката или промишлеността, с цел да създадем драскотина на съветската енергетика - естествено, такива наказания няма по какъв начин да ги допуснем, разяснява министър Христов. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР