Русия иска НАТО публично да обещае, че няма да приема

...
Русия иска НАТО публично да обещае, че няма да приема
Коментари Харесай

Русия поиска невъзможното от НАТО

Русия желае НАТО обществено да обещае, че няма да приема Украйна в алианса, съобщи Ройтерс, като се базира на думите на съветския посланик във Виена Константин Гаврилов. Гаврилов сподели още, че Русия няма да взе участие в срещата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа за разискване на съветските военни учения в Беларус, съобщи ТАСС. Русия е струпала войски покрай Украйна, което провокира опасения, че може да следва инвазия. Русия отхвърля да възнамерява офанзива.

ФАКТИ напомня, че Русия желае заричане от НАТО, въпреки самата тя жестоко да наруши свое обещано такова през 1994 година Тогава е подписан Будапещския меморандум, който задължава Русия да не нарушава териториалната целокупност на Украйна, в подмяна на отхвърли на Киев от нуклеарния си боеприпас. Руската въоръжена експанзия против Украйна от 2014 година е жестоко нарушаване на интернационалното право и наредбите на Будапещенския меморандум. Във връзка с отхвърли на Украйна от нуклеарни оръжия в член 2 Русия пое ангажимент да се въздържа от опасност посредством мощ или потребление на мощ против териториалната целокупност или политическата самостоятелност на Украйна и пое международно-правните отговорности, че в никакъв случай никакви нейни оръжия няма да бъдат употребявани против Украйна.

НАТО не може да подпише юридически документ с Русия, че няма да има бъдещо разширение на алианса. Това съобщи по-рано през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред публицисти преди началото на двудневната среща на министрите на защитата на страните от пакта в централата на организацията в Брюксел. По неговите думи става въпрос за правила, залегнали в интернационалните документи, подписани и от Русия. Чухме изказвания от Москва за подготвеност Русия да продължи дипломатическите старания, само че към момента на място не виждаме утешение на ситуацията. Изглежда скупчването на военна мощност продължава, добави той.

Столтенберг означи, че Москва към момента не е дала отговор на писмото на НАТО от 26 януари, в което алиансът обрисува рамка за договаряния. Готови сме да беседваме с Москва, само че сме готови и за най-лошото. Ако Русия още веднъж нахлуе в Украйна, ще заплати тежка цена, съобщи генералният секретар. Наистина се надяваме Русия да взе участие в логичен разговор и да избере дипломацията. Готови сме за реализиране на политическо решение, добави той. В отговор на въпроси Столтенберг посочи, че Русия продължава да изпраща войски към границата с Украйна. Ако в действителност забележим евакуиране на силите, ще го приветстваме, съобщи Столтенберг. Това, че следим придвижване на сили, не е доказателство за евакуиране, посочи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР