Русия иска да евакуира от България 3500 свои граждани, за

...
Русия иска да евакуира от България 3500 свои граждани, за
Коментари Харесай

Русия иска санитарен коридор да си прибере 3500 души от България

Русия желае да изтегля от България 3500 свои жители, за които твърди, че са туристи, само че поради възбраната за полети не могат да се приберат. За задачата е поискала от българското държавно управление хигиеничен въздушен кулоар. 

" Обадих се на министъра на туризма на България Христо Проданов, обсъдихме обстановката с съветските туристи, които са в България и изпитват компликации с прибирането вкъщи.

По наши оценки през днешния ден в България има до 3500 руснаци, в това число проведени и самостоятелни туристи. Докато този въпрос се взема решение, помолих моя сътрудник да спомага за удължаването на престоя на нашите туристи в локалните хотели, в случай че не гратис, то най-малко при най-приемливите условия  - споделя ръководителят на държавната организация " Ростуризъм " Зарина Догузова, представена от " Комсомолская истина ".  -

Колегата предложи да помогне за организирането на въздушен кулоар за превоз на съветски туристи. "
От Министерството на туризма потвърдиха за Клуб Z, че през вчерашния ден министър Проданов е разговарял с съветската си колежка Догузова, само че не са поемали никакъв ангажимент за хигиеничен въздушен кулоар, който би нарушил общоевропейското решение за затваряне на небето на Европейски Съюз за съветски самолети.
Нещо повече, в министерството по този начин и не разбрали по какъв начин руснаците са преброили 3500 туристи (за които ще трябват почти 10 пътнически самолета), откакто в местата за настаняване у нас са регистрирани едвам 600.  Вероятно  в този брой влизат и притежатели на парцели у нас, които не са обезпокоени къде да бъдат приютени, само че желаят да се върнат в родината си.

Тъй като престоят на множеството съветски туристи у нас е изминал, със съдействието на туроператори е контрактувано те да останат по хотелите, до момента в който бъде открито решение. Повечето от тях не разполагат и със средства, защото банковите им карти, издадени от съветски банки, са блокирани.

Засега най-евтиният и на практика осъществим вариант е транспорт до Истанбул с рейс и оттова със аероплан до Москва. До Русия има полети от Турция, Израел, Катар, Обединените арабски емирства, като до първите три дестинации има полети и от София, само че билетите са много скъпи, защото всички седалки на полетите до Москва свършват доста бързо.

По данни на " Ростуризъм " в чужбина има към 150 000 руснаци.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР