Русия имала мрежа от секретни агенти в Украйна, в това

...
Русия имала мрежа от секретни агенти в Украйна, в това
Коментари Харесай

Руски шпиони предали АЕЦ Чернобил на окупаторите

Русия имала мрежа от секретни сътрудници в Украйна, включително в АЕЦ „ Чернобил “, с помощта на които съветските войски превзеха централата без опозиция, заяви Ройтерс, базирайки се на източници от съветска и украинска страна.

На фона на войната, която трае към този момент 5 месеца, безкръвното завладяване на „ Чернобил “ от съветските войски наподобява необикновен. 169 бойци от украинската национална армия, отбраняващи Чернобил, се предават по-малко от 2 часа от началото на съветското нахлуване, без да окажат опозиция.

Причината е, че от ноември 2021 година Русия засилено изпраща сътрудници в Украйна, се твърди организация МИГ news.info. Те е трябвало по данни на Ройтерс да открият контакт с длъжностните лица, които дават отговор за сигурността на „ Чернобил “, и да обезпечат отвод от опозиция при завладяването.

Една от основните фигури от завладяването на АЕЦ е началникът на службата за сигурност Валентин Витер. Седмица при съветското навлизане той излиза в болнични и 24 февруари го заварва в дома му в Киев. Когато излиза наяве, че към Чернобил се движи съветска колона, той се обажда на командира на националната армия и му споделил да “ се смили над хората си “. Ройтерс се базира на показанията на Витер, който е задържан през март и от този момент се намира в следствен арест. Преди това успяма да избяга в Закарпатието, само че е открит и задържан.

Кремъл се е надявал на помощта на сътрудниците да не му се наложи да употребява огромна военна мощ, се споделя в материала. Но проектът се провали, защото длъжностните лица, с които е работила Русия, са преувеличавали въздействието си.

За основни съветски сътрудници се считат Виктор Медведчук, който е задържан за държавна измяна, и Олег Царьов, който бе наказан задочно при започване на май на 12 години за обществени апели да се наруши целостта на Украйна.

На 18 юли президентът Зеленски уволни приятеля си и началник на службите за сигурност Иван Баканов и основния прокурор Ирина Венедиктова. Президентът аргументира уволненията с огромния брой на следствия против служебни лица за държавна измяна. Очаква се 28 чиновници на службите за сигурност да бъдат уволнени.
ТЕМА преди 19 минути 422 преди 20 часа 1034 преди 1 ден 1023
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР