Русия има решаващ принос за поддържането на глобалния баланс и

...
Русия има решаващ принос за поддържането на глобалния баланс и
Коментари Харесай

Кисинджър: Колапсът на Русия е още по-голяма опасност за света

Русия има решителен принос за поддържането на световния баланс и салдото на силите повече от пет века. Историческата ѝ роля не може да се подценява, предизвести Кисинджър

Кризата в Украйна би трябвало да завърши с договаряния, съобщи „ патриархът “ на американската външна политика Хенри Кисинджър в публикация за списанието The Spectator. Той назова и изискванията, при които съгласно него те могат да се осъществят, и напомни заплахата от ескалация на спора, написа News.bg.

Първата международна война се оказва самобитно културно самоубийство, което постави завършек на европейското предимство. Както сподели историкът Кристофър Кларк, европейските водачи, като лунатици, влязоха в спор, в който в никакъв случай не биха се забъркали, в случай че можеха да плануват какъв ще бъде светът в края му през 1918 година През предходните десетилетия те са се състезавали между тях, създавайки и укрепвайки две групи съюзи, чиито тактики са били свързани от съответните им способи на готовност. В резултат на това през 1914 година убийството на наследника на австрийския престол от сръбски националист в Сараево

ескалира в тотална война, почнала, когато Германия се зае с всеобхватния си проект да победи Франция, като нападна неутрална Белгия от другата страна на Европа.

Държавите в Европа, които в този миг не осъзнаваха изцяло какъв брой технологиите са укрепили военните им качества, започнаха да се унищожават взаимно с невиждана ревнивост. През август 1916 година, след две години борби и милиони жертви, главните страни в спора на запад (Великобритания, Франция и Германия) стартират да обмислят разновидности по какъв начин да сложат завършек на това кръвопролитие. Противниците на изток - Австрия и Русия - също започнаха последователно да тестват почвата. Тъй като никакъв вероятен компромис не можеше да оправдае към този момент направените жертви и защото нито една от страните не искаше да наподобява слаба, водачите не бързаха да стартират формален кротичък развой. Имаха потребност от американско ходатайство.

Резултатите от изчерпателен разбор на полковник Едуард Хаус, персоналният емисар на президента Удроу Уилсън, демонстрираха, че спокойно съглашение, учредено на промененото статукво, е постижимо.

Въпреки това Уилсън, който желаеше и беше подготвен да поеме ролята на медиатор, реши да изчака до след президентските избори през ноември. До този миг английската атака при Сома и борбата при Вердюн лишиха живота на още два милиона души.

Както споделя Филип Зеликов в книгата си по тематиката, дипломацията се е трансформирала в път, по който малко на брой вървят ". Първата международна война продължи още две години и взе още милиони жертви, разрушавайки окончателно салдото, който преди този момент се беше открил в Европа. Германия и Русия бяха раздрани от революции. Австро-унгарската страна изчезна от картата на света. Франция беше окървавена. Англия пожертва огромна част от по-младото си потомство и икономическата си мощност, с цел да завоюва.

А наказателният Версайски контракт, който постави завършек на войната, се оказа доста по-крехък от структурата, която размени.

Дали светът в действителност претърпява сходна повратна точка в Украйна през днешния ден, откакто зимата сложи пауза в широкомащабните военни интервенции? Многократно съм изразявал поддръжката си за военните старания на съдружниците за преустановяване на дейностите на Русия в Украйна. Постепенно обаче наближава моментът, в който ще би трябвало да надграждаме към този момент настъпилите стратегически промени и да ги интегрираме в нова конструкция, с цел да реализираме мир посредством договаряния.

За първи път в новата история Украйна се трансформира във значима страна в Централна Европа.

С помощта на своите съдружници и черпейки мощ от речите на своя президент Володимир Зеленски, Украйна съумя да спре напредването на съветските неядрени сили, които са надвиснали над Европа след края на Втората международна война. Междувременно интернационалната система, в това число Китай, се опълчва на заплахата от Русия и на опасността Москва да употребява нуклеарни оръжия.

Този развой още веднъж повдига въпроси по отношение на участието на Украйна в НАТО. Киев закупи едни от най-големите и боеспособни сухопътни войски в Европа,

подкрепени от Америка и нейните съдружници. Като част от мирния развой Украйна ще би трябвало да откри връзка с НАТО, каквото и да значи това. Вариантът за неутралитет на Киев към този момент няма смисъл, изключително като се има поради, че Финландия и Швеция към този момент се причислиха към Алианса. Ето за какво през май предложих да се прокара линия на преустановяване на огъня по границите, които съществуваха преди началото на съветската експанзия на 24 февруари.

Русия може да се откаже от земите, които е анексирала от този момент, само че не и от териториите, които анексира преди съвсем 10 години, в това число Крим. Те биха могли да бъдат обект на договаряния след подписване на помирение.

Ако посредством пердах или договаряния не е допустимо да се върне предходната разграничителна линия сред Украйна и Русия, може да се обмисли вид за използване на правилото на самоопределяне. В най-разделените територии, които са сменяли принадлежността си неведнъж през вековете - може да се организират референдуми за самоопределяне под наблюдението на интернационалната общественост.

Целта на мирния развой би трябвало да се състои от два детайла: страните би трябвало да укрепят свободата на Украйна и да разработят нова интернационална конструкция, изключително за Централна и Източна Европа. И Русия в последна сметка би трябвало да откри своето място в тази конструкция.

Някои са уверени, че най-хубавият излаз би бил Русия, обезкървена от спор. Не съм склонен с това.

Въпреки склонността си към принуждение, Русия има решителен принос за поддържането на световния баланс и салдото на силите повече от пет века.

Историческата ѝ роля не може да се подценява. Военните неуспехи на Русия не са имали резултат върху нейния световен нуклеарен потенциал, което ѝ разрешава да заплашва с ескалация в Украйна. Дори и нейният боен капацитет да бъде доста понижен, колапсът на Русия или загубата на способността да осъществя стратегическите си стратегии ще трансформира нейните територии, обхващащи 11 часови зони, във вакуум, за който ще се разгърне яростна битка.

Воюващите общности на нейните територии може да изискат да разрешат разногласията си по принудителен метод.

Други страни може да се опитат да заграбят елементи от Русия със мощ. И всички тези рискове ще бъдат изострени от съществуването на хиляди нуклеарни оръжия, които вършат Русия втората по величина нуклеарна мощ в света.

Тъй като международните водачи се стремят да сложат завършек на спор, в който две нуклеарни сили се борят за страна с стандартни въоръжения, те също би трябвало да обмислят последствията от този спор и дълготрайна тактика за зараждащите високи технологии и изкуствен интелект. Вече има самостоятелни оръжейни системи, които могат да дефинират, проучват и нанасят удари по цели „ по свое убеждение “, т.е. те към този момент са в положение да стартират лична война.

След като прекрачим тази граница и високите технологии се трансфорат в общоприетоо оръжие - когато компютрите станат основните реализатори на тактиката - светът ще се окаже в условия, за които към момента няма ясна визия.

Как водачите ще могат да упражняват надзор, в случай че компютрите ще предписват без значение стратегически указания в подобен мащаб и по подобен метод, че на процедура да лимитират човешкия принос и даже да го заплашват? Как може цивилизацията да оцелее в този въртоп от спорна информация, усещания и мощни средства за заличаване?

Сега няма теории за този приближаващ свят и международната общественост даже не разисква тази тематика, може би тъй като всевъзможни смислени договаряния могат да оповестят информация за нови открития, а такава гласност сама по себе си може да носи опасности за бъдещето. Преодоляването на пропастта сред актуалните технологии и тактиките за управление на тяхното потребление - или даже разбирането какви биха могли да бъдат следствията от тях - през днешния ден е

също толкоз значимо, колкото и изменението на климата, и изисква водачите да владеят брилянтно както технологиите, по този начин и историята.

Желанието за мир и ред има два съставния елемент, които от време на време се преглеждат като спорни: желанието за създаване на конструкция за сигурност и нуждата от дейности на помиряване. Ако не можем да реализираме и двете, не можем да реализираме нито едно от тях. Пътят на дипломацията може да наподобява сложен и разочароващ, само че постигането на мир изисква както визията, по този начин и смелостта да се предприеме пътуването към него.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР