Русия има последен шанс да започне отново да се придържа

...
Русия има последен шанс да започне отново да се придържа
Коментари Харесай

НАТО даде последен шанс на Русия

Русия има " финален късмет " да стартира още веднъж да се придържа към Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обсег. Това предизвести генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за ДПА, съобщи News.bg   .

Германската медия отбелязва, че НАТО е в сериозна обстановка поради опасност от нуклеарно напрежение с Русия във връзка със разногласието за крилата ракета. Вероятно през идващите месеци пред Алианса ще зародят сложни въпроси на фона на напрежението с Русия за ракетата 9M729 (или SSC-8).

Столтенберг приказва за миналата 2018 година и за бъдещите провокации пред НАТО.

По думите му през предходната година Алиансът е засилил бойната си подготвеност и битката против тероризма, а също по този начин е нараснал вложенията в защитата.

Няма да злоупотребявам каква е вероятността Русия да стартира още веднъж да се придържа към контракта. Важното нещо е, че в този момент Русия има финален късмет. Ако Русия не извършва контракта, ние ще сме изправени пред огромен проблем, тъй като Договорът за очистване на ракетите със междинен и дребен обсег ще бъде преустановен, предизвести той.

Столтенберг увери, че няма нови ракети на Съединени американски щати в Европа, само че има нови съветски ракети и заради тази причина договорът е подложен под риск.

Ракетата SSC-8 е мобилна, сложна за засичане, способна да носи нуклеарна глава, понижава времето за предизвестие и може да доближи до европейските градове. И като прави това Русия намалява прага при потребление на нуклеарни оръжия, акцентира генералният секретар.

Запитан НАТО по какъв начин може да отговори и дали противоракетната система на Алианса е задоволителна, Столтенберг отговори, че има доста евентуални способи за отговор, само че няма да разкрие детайлности, с цел да не усложни към този момент усложнената обстановка.

Сега се нуждаем от деликатна оценка на последствията, разбор на разнообразни разновидности и по-късно НАТО ще реши какъв да бъде отговорът, добави той.

Трябва да отговорим, в случай че Русия продължи да нарушава контракта. Отново, главният приоритет е Русия да се върне към използването на контракта, разясни генералният секретар.

На въпрос може ли да изключи вероятността Съединени американски щати да разположат нуклеарни ракети в Европа въз основата на двустранни съглашения, а не след решение на НАТО, Столтенберг отговори, че това не е най-важният въпрос сега, целта е Русия да се върне в контракта.

Той напомни, че Германия и всички други европейски страни не са част от контракта, само че " тук става въпрос за Европа, тъй като съветските ракети могат да доближат единствено до Европа. И като вършат това те укрепват концепцията за някакъв тип лимитирана нуклеарна война в Европа. Това е една от аргументите за какво тези ракети са рискови ".

Стлотенберг е уверен, че би трябвало да се търси разговор и по-добри връзки с Рисия.

Договорът за очистване на ракетите със междинен обхват е подписан през 1987 година от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и последния руски водач Михаил Горбачов. Договорът от 1987 година лимитира производството, потреблението и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със междинен (от 1000 до 5500 километра) и дребен обсег (от 500 до 1000 километра).

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР