Русия има планове да нахлуе на територията на Молдова в

...
Русия има планове да нахлуе на територията на Молдова в
Коментари Харесай

Молдовското разузнаване: Русия планира нашествие в Молдова през 2023 година

Русия има проекти да нахлуе на територията на Молдова при започване на 2023 година, само че реализацията им зависи от развиването на войната в Украйна. Това мнение изрази ръководителят на Службата за разузнаване и сигурност на Украйна Александру Мустяце в изявление за TVR Moldova . Според него рискът от нахлуването на Русия в Молдова ще продължи и през идната година.

" Въпросът не е дали Руската федерация ще извърши нахлуване на територията на Молдова, а по кое време ще се случи това: или при започване на годината, през януари, февруари, или по-късно, март, април. Но, съгласно информацията, която имаме, Руската федерация има намерение да отиде по-далеч “, съобщи Мустяце.

По думите му се проучват няколко сюжета, съгласно един от които Москва ще се опита да извърши сухопътна инвазия през Северна Украйна към Молдова.

" Например, с цел да се сътвори кулоар до Приднестровието, който е територия на Молдова. Тогава можем ясно да кажем, че да, те имат намерение да стигнат до тук, да се свържат. Какво ще се случи по-късно, техните планове към Кишинев, ние можем да знаем, само че това е действително и е доста висок риск “, означи Мустяце.

Той напомни също, че на територията на Приднестровието има " най-големият в Европа " склад за муниции, който се охранява от руснаците. Официалният представител не изключва, че възможното навлизане на Руската федерация в Молдова може да бъде обвързвано с потреблението на тези муниции в възможна военна борба.

" Целта на Руската федерация за основаване на сухопътен кулоар към района на Приднестровието остава настояща и през днешния ден, като ново нахлуване на Руската федерация в тази посока може да се реализира още през 2023 година Изпълнението зависи и от развиването на събитията в война в Украйна ", се споделя в коментар на Службата за разузнаване и сигурност.

За желанието на Руската федерация да направи сухопътен кулоар в Приднестровието се заприказва още напролет, след началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна.

По-рано, на 27 юни, президентът на Молдова Мая Санду съобщи, че в този момент не вижда непосредствена опасност за Украйна от Приднестровието, където са ситуирани съветски войски. Според нея молдовските управляващи вършат всичко допустимо, с цел да възпрат Приднестровието от основаване на опасност за мира и сигурността на Украйна. През юли Молдова не позволи съветски военни от Приднестровието на своя територия.

Наскоро, през декември, Мая Санду означи смелостта на украинците и също по този начин съобщи, че Русия води хибридна война против Молдова, пробвайки се да дестабилизира обстановката в страната. Тя акцентира, че през днешния ден Украйна пази освен личната си независимост, само че и свободата на Молдова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР