Русия има намерение да минира морския граждански коридор, по който

...
Русия има намерение да минира морския граждански коридор, по който
Коментари Харесай

Лондон: Русия смята да минира пътя на украинските кораби със зърно

Русия има желание да минира морския цивилен кулоар, по който сега се изнася украинско зърно в Черно море.

За това предизвестява в изключителна сводка английското военно разузнаване, оповестена през вчерашния ден късно вечерта. Коридорът бе наименуван от самата Украйна " филантропичен " и бе разгласен през август месец, откакто Русия приключи присъединяване си в зърнената договорка, подписана под егидата на Организация на обединените нации и с посредничеството на Турция.

" Разсекретените през днешния ден данни допускат, че Русия може да продължи да нападна цивилни кораби в Черно море, в това число посредством слагане на морски мини в методите към украинските пристанища ", се споделя и в изказване на английското външно министерство.

Едновременно с това Русия ще се опита да упрекна Украйна за взривяването на цивилни кораби и да трансферира отговорността за това на Украйна.

Англия твърди, че разполага с благоприятни условия за разузнаване и наблюдаване на дейностите на Русия в Черно море, които й разрешават да откри и обществено да съобщи съветското присъединяване в офанзиви против цивилни кораби.

" Светът следи деликатно - и ние виждаме през циничните опити на Русия да упрекна Украйна. Ние и нашите съдружници сме обединени в опълчването на Путин и неговите опити да навреди на Украйна и по този метод да навреди на целия останал свят ", се споделя в изказването на външното министерство.

Британското външно министерство показва и данни на украинските управляващи, съгласно които от началото на бомбардировките против украински пристанища в южните области на Украйна, които Русия стартира интензивно да организира през август месец, са развалени или унищожени 130 обекта от инфраструктурата и към 300 000 тона зърно.

Вчера военноморските сили на Украйна оповестиха, че се чакат още 12 товарни кораба да влязат в новосъздадения кулоар за мореплаване в Черно море напът за украинските пристанища.

Още през август месец Турция, която в лицето на президента си Реджеп Ердоган с персонална среща с Владимир Путин се опита да реанимира зърнената договорка под егидата на Организация на обединените нации, предизвести, че не смята новия кулоар за експорт на Украйна за безвреден и маршрутите са рискови. Турските публични управляващи тогава предизвестиха, че " постоянно има риск да се сблъскаме със подиуми на принуждение при решение, в което Русия не взе участие ".

Предупреждението пристигна и откакто съветският боен транспортен съд " Василий Биков " откри сигнален огън по плаващия под флага на Палау сухотоварен транспортен съд " Шукру Окан " в югозападната част на Черно море напът за Украйна и по-точно към украинското пристанище Измаил. Въпреки това предизвестие Турция разгласи подготвеност да пропуща украинските кораби през Босфора.

Припомняме, че преди две седмици детонация стана на товарния транспортен съд SEAMA, когота той се е намирал край крайбрежията на град Сулина, румънско пристанище в окръг Тулча, наоколо до границата с Украйна.

Още с излизането си от Зърнената договорка Русия разгласи, че всички кораби, които се придвижват към украинските пристанища във водите на Черно море, ще се смятат за евентуални превозвачи на военни товари.

Отделно на това няколко пъти през това лято Москва удължава предизвестието си за осъществяване на военно обучение в Черно море, като територията за това обхващаше и част от българската икономическа зона.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР