Русия има информация, че в Донбас се изпращат наемници от

...
Русия има информация, че в Донбас се изпращат наемници от
Коментари Харесай

Лавров: В Донбас се изпращат наемници от Косово, Албания и Босна и Херцеговина

Русия има информация, че в Донбас се изпращат наемници от Косово, Албания и Босна и Херцеговина, заяви съветският външен министър Сергей Лавров.

" Германският канцлер Олаф Шолц и всички останали водачи на НАТО настояват, че Алиансът е защитителен. На конференцията си след диалозите с Шолц съветският президент Владимир Путин му подсети за бомбардировките над Югославия през 1999 година Шолц сподели, че НАТО се е намесила, с цел да предотврати геноцида над косовските албанци, че всичко е било сполучливо и че в този момент този район процъфтява ", съобщи Лавров.

Но съгласно министърът районът " надалеч не е в подем ".

" Косово и някои други елементи на Западните Балкани се трансформират в разплодник на закононарушения. Има терористи, наркодилъри. Това е място за набиране на наемници, участващи в спорове, които последователно се разпалват, в това число и от Съединените щати. Има информация, че в Косово, Албания, Босна и Херцеговина се набират наемници, които се изпращат в Донбас, наред с други места, с цел да извадят Русия от равновесие. В момента ревизираме тази информация ", сподели външният министър.

Лавров също по този начин изрази паника от отхвърли на Киев да организира директни договаряния с водачите на Донецката и Луганската национална република за преустановяване на гражданската война и от известията за фрапантно увеличение на обстрела на Донбас с тежки оръжия, неразрешени от Минските съглашения. Киев, твърди външният министър, е виновен за саботирането на споразуменията за преустановяване на огъня.

" Подчертахме, че няма опция на осъществяването на Минските съглашения в тяхната целокупност. И, несъмнено, подчертахме сериозната си угриженост по отношение на изказванията на Киев, че няма да води директен разговор с Донецк и Луганск. Това е непосредствено предизвикателство и пряк отвод да се съблюдават Минските съглашения ", съобщи Лавров, говорейки пред кореспонденти.

Изявленията на Запада за " нахлуването " на Русия в Украйна са агитация, фалшификации и измислици, съобщи съветският външен министър.

" Сигурен съм, че хората, които малко или доста се интересуват от външна политика, са уверени, че всичко това е агитация, фалшификации и измислици. Важното е, че самите създатели на тези фалшификации имат вяра в това, което споделят. И това им харесва. Ако на някого му е прелестно, апелирам! Защо да не го направи? ", съобщи Лавров.

" Политико " към този момент няколко пъти промени датата на " нашествието ". Сега афишира 20 февруари. В същото време ръководителят на Министерството на външните работи Тръс съобщи, че " инвазия " може да последва когато и да е. Те към този момент " работят " върху тази вероятност. Държавният секретар на Съединени американски щати (Антъни) Блинкен съобщи, че " нашествието " е въпрос на седмици, а може би даже на дни. Знаем, че Държавният департамент поверително е уведомил съдружниците си от НАТО, че би трябвало да чакат " инвазия " до края на февруари. В същото време генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг декларира, че не разполага с данни за 100-процентовата възможност за " офанзива ", добави външният министър.

Той означи, че паралелно с това Министерството на външните работи декларира: " каквото и да се случи, би трябвало да бъдем бдителни ".

" Те споделят, че даже Русия да изтегли войските си, опасността няма да изчезне. Те поставят " тухли " на бъдещето ", изясни министърът.

Москва и Вашингтон са постигнали дребен прогрес по главните въпроси, свързани с гаранциите за сигурност, съобщи Сергей Лавров.

" Водим преписка с нашите американски сътрудници. Реагирахме на техния отговор на самодейностите ни през декември. Засега сме постигнали дребен прогрес по кардиналните въпроси. Ще отстояваме сложен метод ", съобщи министърът.

Според него не може да се реализира съществено единодушие по приложените въпроси, в случай че страните не са решили концептуалната и политическата основа на взаимоотношението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР