Русия има алтернативен вариант при цялостно или частично изключване от

...
Русия има алтернативен вариант при цялостно или частично изключване от
Коментари Харесай

Анализатори: Русия има алтернативен вариант при изключване от системата SWIFT

Русия има различен вид при изцяло или отчасти изключване от системата за финансови известия SWIFT, предизвестяват анализатори. Според тях Западният свят може „ да си вкара автогол “, тъй като ще се ускори процесът по заобикаляне на американския $ като водеща валута, от което ще завоюва китайският юан, а това е забележителна победа в съперничеството сред Вашингтон и Пекин, предава БНР.

По данни от юни 2020 година делът на съветските валутни запаси в долари е малко над 22% при 70 на 100 единствено пет години по-рано, като Москва усилва резревите в злато. Около една трета от рускита валутни запаси са в евро и 21,7 % в китайски юни.

„ Изключването на Русия от системата за финансови известия SWIFT не е сребърен патрон “, написа професор Робърт Пърсън, експерт по интернационалните връзки във Военната академия в американския град Уест Пойнт. Тъй като след предизвестието за евентуално изключване от системата от 2014-та година, когато бе анексиран Крим, Москва „ научи урока си “, Руската централна банка създаде лична система за междубанкови телекомуникации и тя към този момент работи в Русия. Това значи, че вътрешнодържавните парични прехвърляния няма да пострадат фрапантно.

Разбира се, тук има измама - за разлика от SWIFT, съветската опция SPFS - в превод на български език, „ Система за предаване на финансови известия “, не работи непрекъснато, а единствено в работните дни. Казус, който може да бъде преодолян за много малко време, в случай че „ ножът опре до кокала “, разясняват разнообразни специалисти в сферата.

Макар и стеснен, съветският еквивалент на SWIFT има връзка със страни и в Европа, и в Азия - „ новият остарял “ огромен пазар за Русия, към който се насочват от ден на ден количества природен газ. Мнозина анализатори позволяват, че това е алената лампа, която подвластната от съветски доставки на синьо гориво и нефт Европа не е видяла, с цел да планува по-рано подготовката за нахлуването в Украйна.

По-притеснителен за западния свят би трябвало да бъде процесът по дедоларизация - т.е., заобикалянето на $ като водеща валута за интернационалната търговия, изключително за природен газ и нефт, разяснява професор Робърт Пърсън, защото и Китай има своя система - CBIBPS или „ Китайска система за трансгранични междубанкови заплащания “. Тя се създава от 2015 година и за разлика от съветския еквивалент на SWIFT, има упоритостта да бъде действителна конкуренция на основаната в Брюксел компания.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР