Русия и Украйна си размениха днес по 107 военнопленници, предаде

...
Русия и Украйна си размениха днес по 107 военнопленници, предаде
Коментари Харесай

Русия и Украйна си размениха по 107 военнопленници

Русия и Украйна си размениха през днешния ден по 107 военнопленници, съобщи Франс прес, като се базира на управляващите в двете страни.

По-рано денем ръководителят на така наречен Донецка национална република (ДНР) Денис Пушилин сподели, че се готви такава замяна.

Няколко часа по-късно Пушилин удостовери в " Телеграм ", че страните в спора са си разменили по 107 военнопленници. 65 от бойците, които са били пуснати от украински плен, са от ДНР и от другата " национална република ", провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна - Луганската, посочи той.

Руското министерство на защитата удостовери размяната в официално съобщение, представено от Агенция Франс Прес и ТАСС. Освободените бойци ще бъдат откарани в Москва, където " на всички (тях) ще им бъде оказана нужната здравна и психическа помощ ", се отбелязва в текста.

Според съветското министерство на защитата тези хора в украински " плен ги е грозила смъртна заплаха "

Андрий Ермак, началникът на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски, заяви в " Телеграм ", че съветската страна е пуснала 107 украински военнопленници - шестима офицери и 101 бойци. Много от тези бойци са били ранени през март. 74 от освободените украинци са защитавали завода " Азовстал " в пристанищния град в Донецка област Мариупол, който бе високомерен от съветската войска след дълга блокада.

Киев и Москва си размениха военнопленници на няколко пъти от началото на войната през февруари, отбелязва Агенция Франс Прес.

ТАСС напомня, че предходната замяна беше на 29 октомври. Тогава от плен бяха пуснати по 50 съветски и украински бойци.

На 17 октомври Киев и Москва си размениха по 110 военнопленници.

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР