Русия и Украйна са успели да постигнат договореност по четири

...
Русия и Украйна са успели да постигнат договореност по четири
Коментари Харесай

Ердоган: Украйна и Русия са успели да се договорят по четири от шест точки на преговорите

Русия и Украйна са съумели да реализират договореност по четири от общо шест глави, по които се водят договаряния, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред публицисти на връщане от Брюксел, където взе участие в изключителната среща на НАТО, съобщи ТРТ Хабер.

По думите на Ердоган една от тези глави се отнася по-специално до участието на Украйна в НАТО. Друга касае признаването на съветския за формален език в Украйна, уточни той.

" Друга тематика е въпросът за разоръжаването. Естествено, Украйна е страна, т.е. не става дума да одобри разоръжаване от А до Я. Но този въпрос също не е неразгадаем. Украинската страна съобщи, че и там може да бъдат направени избрани отстъпки ", уточни турският президент.

Четвъртият въпрос, по който съгласно Ердоган има единодушие от Киев, е въпросът за груповата защита.

" Но, несъмнено, Украйна не е по този начин спокойна що се отнася до въпросите за Крим и Донбас ", добави той.

Според Ердоган изявлението на украинския президент Володимир Зеленски за нуждата от референдум за компромисите, които Украйна може да реализира с Русия, с цел да бъде прекъсната войната, демонстрира " мъдро водачество ".

Ердоган заяви още, че ще организира обособени диалози с сътрудниците си от Украйна и Русия в идващите дни, с цел да обсъдят резултатите от срещата на НАТО.

Турция, която е член на НАТО, се опълчва на глобите против Москва, въпреки да поддържа Украйна и да подлага на критика Русия.

" Купуваме съвсем половината от природния газ, който употребяваме, от Русия. Отделно построяваме с Русия АЕЦ Аккую. Не можем да оставим настрани тези неща ", сподели Ердоган, представен от Ройтерс.

" Така че тук няма какво да създадем. Трябва да запазим чувствителността си по този въпрос. Първо, не мога да оставя народа си на студено през зимата. Второ, не мога да спра нашата индустрия. Трябва да пазиме тези (интереси) ", съобщи той.

Ердоган съобщи също, че покупката на съветските системи за противовъздушна защита е завършил въпрос и позицията на Турция остава непроменена. Същевременно той оцени, че договарянията с Вашингтон за покупка на нови самолети F-16 и за модернизацията на тези, с които Турция разполага, вървят добре и се надява да дадат резултат в скоро време, съобщи турската телевизия Хабертюрк.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР