Русия и Украйна днес за пореден път се обвиниха взаимно

...
Русия и Украйна днес за пореден път се обвиниха взаимно
Коментари Харесай

Русия и Украйна отново се обвиниха взаимно в обстрел на Енергодар

Русия и Украйна през днешния ден за следващ път се упрекнаха взаимно в обстрел на Енергодар и в региона на Запорожката АЕЦ, намираща се в покрайнините на югоизточния украински град. Твърденията и на двете страни в спора не са доказани по самостоятелен път, заяви Българска телеграфна агенция.

Украинската артилерия изстреля през последното денонощие три снаряда по Запорожката АЕЦ, сподели през днешния ден представителят на съветското министерство на защитата генерал-лейтенант Игор Конашенков, представен от ТАСС.

Той означи, че един от снарядите е експлодирал покрай Втори блок на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

В отговор съветската артилерия е поразила украинските артилерийски позиции в региона на град Марганец, Днепропетровска област, откъдето е била обстрелвана Запорожката АЕЦ, увери Конашенков в постоянния си ежедневен брифинг за медиите.

По Енергодар и атомната централа, които Русия управлява от март, са били изстреляни общо 20 снаряда, съобщи Конашенков. Той добави, че радиационната конюнктура в региона на централата и града в Запорожка област е в нормите.

След обстрел Енергодар краткотрайно остана без ток. Електрозахранването в града към този момент е възобновено, заяви сътрудник на ТАСС.

Той добави, че и водоснабдяването в Енергодар, което също е било прекратено, към този момент е възобновено.

Мазут е попаднал във водния канал в града, от който се доставя вода за Запорожката АЕЦ, откакто снаряд, изстрелян от украинските въоръжени сили, попадна в локалната топлоцентрала. Това разгласи ръководителят на назначената от Русия военно-гражданска администрация на Енергодар Александър Волга, представен от ТАСС.

Украинският кмет на града Дмитро Орлов сподели, че по обед е проехтял мощен гърмеж, съобщи УНИАН.

Орлов цитира локални поданици, че в Енергодар няма ток и вода. Той упрекна за обстрела съветските въоръжени сили.

Трима цивилни са били убити в Харковска област при съветски обстрел, заяви в това време губернаторът на североизточния украински район Олег Синегубов, представен от Ройтерс.

Харков, вторият по величина украински град, се намира покрай съветската граница е постоянно е обстрелван от началото на войната. Русия е окупирала част от региона.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР