Русия и Саудитска Арабия подписаха предварителен договор за предвиждащ доставка

...
Русия и Саудитска Арабия подписаха предварителен договор за предвиждащ доставка
Коментари Харесай

Русия ще доставя оръжие за $3,5 млрд. на Саудитска Арабия

Русия и Саудитска Арабия подписаха прелиминарен контракт за предусещащ доставка на въоръжение и техника за $3,5 милиарда Москва неведнъж се опита да се настани на оръжейния пазар на Рияд. Обсъждани са пакети на съглашения до $20 милиарда, само че за разлика от Вашингтон, Русия не е стигнала до сключване на корав контракт.

За договарянията за доставка на съветско оръжие за Саудитска Арабия заяви генералният шеф на " Ростех " Сергей Чемезов в изявление за ТАСС. " Наистина, саудитците сложиха изискване, че договорът ще влезе в действие, в случай че им предадат част от технологията и открием произвеждане на територията на кралството ", акцентира той.

" Смятаме, че може да се разберем. Най-простото е да построим цех за стрелкови оръжия (концерна " Калашников " ).

Официалните представители на " Ростех ", " Рособоронэкспорт " и Федералната работа по военно-техническо съдействие (ФСВТС) се въздържаха от спомагателни мнения.

По думите на двама топ мениджъри от отбранителната индустрия, даже парафираните внушителни пакети на споразуменията не са гаранция за подписване на твърди съглашения.

За последната половина на десетилетието Рияд сподели интерес към необятен набор от съветската военна продукция (от вертолетите Ми-35М, танковете Т-90 и бронетранспортьорите БМП-3 до зенитните ракетни системи " Антей-2500 " и С-400 " Триумф " ). Саудитците непрекъснато питат за оперативно-тактическия комплекс " Искандер-Э ", само че той е в листата на изделията, неразрешени за експорт, посочи Чемезо.

По време на майската аудиенция на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия бе съгласувана доставка на оръжие за съвсем $110 милиарда, която, съгласно представителите на Белия дом, е най-крупната за цялата история на Съединени американски щати. Споразумението е за изтребители, вертолети, бронетехника, системи за противоракетна защита вид THAAD, бойни кораби и други

На фона на това единственият съветски контракт е в средата на 2000-та година за доставка на 10 хиляди автомата АК-74М, предопределени за полицията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР