Русия и ООН ще проведат в понеделник в Женева преговори

...
Русия и ООН ще проведат в понеделник в Женева преговори
Коментари Харесай

ООН и Русия подновяват преговорите за сделката с украинското зърно

Русия и Организация на обединените нации ще проведат в понеделник в Женева договаряния за възобновяване на съглашението за експорт на зърно от Украйна. От Организация на обединените нации обявиха, че от удължаването му зависи ориста на милиони хора, съобщи БГНЕС.

При нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година украинските черноморски пристанища бяха блокирани от военни кораби, до момента в който подписаното през юли съглашение не разреши безвредното прекосяване на износа на сериозно значими зърнени ресурси.

По данни на Организацията на обединените народи в границите на Черноморската самодейност за зърно с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция са изнесени повече от 23,7 млн. тона.

Сделката, която спомогна за облекчение на международната продоволствена рецесия, породена от нашествието, ще бъде автоматизирано възобновена на 18 март, в случай че Москва или Киев не се опълчват. По-рано съветският външен министър Сергей Лавров съобщи че удължаването на договорката става " комплицирано ", защото съгласно него не се съблюдава паралелното съглашение за съветския експорт.

Докато зърнената договорка се отнася до износа на украинско зърно, второто съглашение, подписано сред Москва и Организация на обединените нации, цели да улесни износа на съветски храни и торове, които са освободени от западните наказания, наложени на Москва.

" Ако пакетът е изпълнен на половина, тогава въпросът за удължаването му става много комплициран ", съобщи Лавров по време на конференция в Москва.

" Нашите западни сътрудници, Съединените щати и Европейският съюз, патетично декларират... че за храните и торовете не се ползват никакви наказания, само че тази позиция е нечестна ", сподели Лавров и посочи, че глобите не разрешават на съветските кораби, пренасящи зърно и торове, да влизат в съответните пристанища. „ Санкциите не разрешават на задграничните кораби да влизат в съветските пристанища, с цел да вземат този товар ", сподели Лавров.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че съветска " междуведомствена делегация " ще замине за Женева за договарянията. В диалозите ще вземат участие ръководителят на филантропичната работа на Организация на обединените нации Мартин Грифитс и Ребека Грийнспан, началник на организацията на Организация на обединените нации за търговия и развиване UNCTAD.

" Сделката ще бъде разисквана ", съобщи говорителката пред кореспонденти. От Организация на обединените нации потвърдиха, че диалозите са планувани за понеделник.

От UNCTAD обявиха, че договорката е разрешила да се реализира по-голяма поредност и предвидимост, което е спомогнало за намаляване на ценовия потрес на интернационалния пазар.

" Сделката за зърното е един от образците за съответни дейности за превъзмогване на някои от най-тежките рецесии, свързани с разноските за живот, с които светът се е сблъсквал от едно потомство насам ", се споделя в отчет за въздействието на съглашението.

" Тя даде резултати, които би трябвало да бъдат увеличени. Залогът е прекомерно огромен, а обстановката е отчайваща. Без самодейността животът на милиони други хора е подложен в нестабилно състояние.

" Подновяването на договорката дава вяра, че най-уязвимите хора по света могат да се оправят с рецесиите. И е належащо да се положат всички старания, с цел да се резервира тази вяра жива. "

Царевица и пшеница

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи във вторник, че е от решаващо значение да се удължи срокът на съглашението. В сряда Грийнспан беше в украинската столица за диалози по зърнената договорка.

Заместник-говорителят на Гутериш Фархан Хак съобщи пред кореспонденти в Ню Йорк, че Грийнспан е " упорствал доста мощно ", с цел да се увери, че пречките пред износа на съветски торове са отстранени. Украйна е един от най-големите производители на зърно в света.

През първите четири месеца от действието си съглашението са изнесени 60 % от общия размер на украинския експорт на царевица, пшеница и ечемик, заяви UNCTAD. Почти половината от износа е на царевица, а повече от една четвърт - на пшеница.

Около 45% от износа е ориентиран към развитите страни. Най-големият адресат е Китай, следван от Испания, Турция, Италия и Нидерландия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР