Русия и Китай обмислят свързване на националните си платежни системи,

...
Русия и Китай обмислят свързване на националните си платежни системи,
Коментари Харесай

Медведев: Светът не трябва да бъде доминиран от една валута и от една разплащателна система



Русия и Китай обмислят свързване на националните си платежни системи, съобщи в сряда съветският министър председател Дмитрий Медведев, като в това време прикани за по-балансирана световна финансова конструкция, оповестява организация Ройтерс.

Отбелязвайки възхода на китайската платежна система Unionpay и напъните на Пекин да интернационализира локалната си валута, китайският юан,  Медведев съобщи на конференция в столицата на Китай, че Русия също създава лична платежна система, известна като " Карта Мир " (или Световна разплащателна карта).

В момента се разисква дали разплащателната система " Карта Мир " да бъде обвързвана с китайските платежни системи, уточни той на взаимна конференция с китайския министър председател Ли Къцян. Подобна концепция би имала положителни вероятности и отбягване на тези проблеми, които от време на време пораждат, когато употребявате американските платежни системи, сподели Медведев, визирайки Visa и Mastercard.

Ройтерс припомня, че Русия стартира да основава системата за разплащане " Карта Мир " след наложените от Запада наказания през 2014-а година по време на рецесията с Украйна. Сега тази система за разплащане е към този момент необятно възприета в границите на Русия.

Компаниите Visa и MasterCard стопираха да дават услуги на клиенти на една съветска банка, откакто Вашингтон наложи наказания върху Москва предвид на анексирането на Крим и поддръжката за проруските сепаратисти в Източна Украйна. След като Съединени американски щати наложи нови наказания, Москва даде обещание да продължи да работи за понижаване на зависимостта от западните платежни системи. Наред с други неща, управляващите в Кремъл желаят да бъдат въведени повече национални финансови услуги, като личната организация за оценяване на кредитния рейтинг.

Мисля, че колкото повече финансови принадлежности има в актуалния свят, толкоз по-стабилна ще бъде международната финансова система, означи Дмитрий Медведев.

Според Руската национална система за разплащателни карти (NSPK), в страната към този момент са били издадени към 14 милиона разплащателни карти " Мир ", или на към 10% от популацията на страната. Самата NSPK беше основана през 2014-а година и е 100% благосъстоятелност на Централната банка на Русия.

Повече от 380 банки, работещи в Русия, одобряват тези разплащателни карти, които се издават от 120 банки. На процедура тези карти се одобряват във всички търговски и обслужващи обекти, в това число кафенета, магазини, заведения за хранене и бензиностанции. Картите " Мир " също по този начин са добре признати и от засегнатия от глобите Крим, където е неразрешено да оперират западните банки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР